Cea mai bună dobândă anuală la un depozit în lei este de cel mult 3,25 la sută. Este vorba despre bănci comerciale cu o cotă de piaţă mai mică şi care vor să atragă noi clienţi. Când vine vorba despre nume mai cunoscute, dobânda scade mai mult.
Un român care îşi ţine banii în bancă cel puţin un an va avea o dobândă de maximum 2,7% din suma depusă. Ceea ce înseamnă că, la 4.000 de lei depuşi, câştigul poate fi de cel mult 90 de lei, după impozitare. Au de pierdut cel mai mult clienţii care economisesc pe termene mai scurte, ca de exemplu pe trei luni. Comisioanele de administrare şi de retragere pot depăşi suma retrasă la finalul perioadei de economisire.
„E clar că persoanele care au fonduri mici nu mai au niciun motiv să ţină banii în bancă”, spune Dragoş Nechifor, analist financiar.
„Avem deja dobânzi sub 1%, nu cred ca o să ajungem la dobânzi negative. Oamenii nu pun neapărat banii la bancă pentru a avea un randament, ci ca banii să fie in siguranță, să ai acees usor la ei”, afirmă Steven van Groningen, reprezentantul unei bănci comerciale.
În cazul depozitelor în lei, una dintre băncile de piaţă oferă o dobândă de doar 0,5%. Ceea ce înseamnă că, la o mie de lei depuşi, clientul ar putea rămâne, după un an, cu mai puţini bani decât avea la depunere. Cum explică analiştii acest lucru? Banca Naţională a micşorat de trei ori anul acesta dobânda-cheie. Aşa că băncile comerciale au tăiat şi ele din câştigurile oferite clienţilor.
„Băncile mari sunt cu dobânda jos, pentru că au o creditare cu costuri reduse, nu îşi permit să plătească mai mult la depozite”, explică Dragoş Nechifor.
La finalul lunii aprilie, românii aveau în conturi circa 140 de miliarde de lei, faţă de 85 de miliarde de lei în 2008.