Șefi de stat și de guvern din șapte țări membre ale Uniunii Europene, printre care și România, apără rolul energiei nucleare în Europa, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene făcută publică joi, potrivit Agerpres.
Scrisoarea, datată 19 martie, este semnată de preşedintele francez Emmanuel Macron şi prim-miniştrii din Ungaria, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia şi Slovenia.
Este „un apel de urgenţă pentru a asigura reguli ale jocului echitabile pentru energia nucleară în UE, fără a exclude politici şi avantaje climatice şi energetice”, se menţionează în textul postat online pe site-ul guvernului polonez.
Acest apel intervine în plină discuţie privind combaterea schimbărilor climatice în UE şi Pactul verde european, care ar urma să condiţioneze accesul la finanţări şi deci investiţiile pentru numeroşi ani.
Nu toate statele membre susțin energia nucleară
Anumite ţări sunt favorabile includerii energiei nucleare în acest mix datorită avantajelor climatice, întrucât produce emisii foarte scăzute de CO2. Alte ţări, precum Germania şi Austria, se opun acestei perspective.
Semnatarii scrisorii cer "ca politicile energetice şi climatice europene să susţină toate căile către neutralitatea climatică, potrivit principiului neutralităţii tehnologice".
În plus, ei subliniază "contribuţia sectorului nuclear pentru combaterea schimbării climatice" şi văd în acesta un mijloc de a susţine dezvoltarea energiei regenerabile, fără a uita locurile de muncă create.
Cițiți și: Țările din UE care produc energie nucleară. România, printre cei mai mici producători
Statele membre au viziuni foarte diferite privind rolul sectorului nuclear în viitor
Germania a decis să renunţe la acest tip de energie în urma catastrofei de la Fukushima (2011) şi acest mare contributor la bugetul UE este ostil finanţărilor europene pentru tehnologia în cauză.
Ţări precum Polonia sau Republica Cehă contează în schimb pe ea pentru a limita utilizarea cărbunelui, foarte poluant şi emiţător de gaz cu efect de seră.
Franţa îşi obţine în schimb peste 70% din energia electrică din centrale nucleare, o cifră pe care vrea să o reducă la 50% până în 2035.
Chiar dacă executivul francez nu a decis până acum dacă va construi noi reactoare, Emmanuel Macron a dat asigurări că „viitorul nostru energetic şi ecologic include şi domeniul nuclear”, notează AFP.