Pentru ca aceste aparate să indice un consum corect, proprietarii trebuie să ia în calcul acoperirea anticorozivă a caloriferului, numărul elemenţilor, materialul din care este confecţionat caloriferul, curenţii de aer sau debitul agentului termic. Adică, inclusiv factorii pe care nu-i pot controla. Așa că unii au renunțat.
„Tragi perdeaua îţi arată o anumită măsură, dai perdeaua la o parte îţi arată altă măsură”, a exemplificat Sorin Mierlea, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor.
Problemele vin și din faptul ca în același bloc sunt atât centrale pe gaz, cât și apartamente branșate la încălzirea termică, deși legea interzice mai multe sisteme de încalzire pentru o singură clădire.
Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor ameninţă că vor da în judecată furnizorii de repartitoare şi pe cei care livrează agentul termic, mai ales că aparatele nu sunt verificate periodic.
Producătorii de repartitoare spun că nu trebuie puse obiecte reci pe calorifer pentru că acesta va livra mai multă căldură şi, automat, vom plăti mai mult.