De câte ori mă întrebați de București, mă întristez, pentru că practic e o rușine ce se întâmplă în București, a spus ministrul demis al economiei, oftând. E o rușine până la urmă că Primăria Capitalei nu-și plătește datoriile, a adăugat Virgil Popescu, joi seara, la Digi24, întrebat despre problemele existente cu sistemul de termoficare al Capitalei.
„Reușim să menținem ELCEN pe linia de plutire - și nu este ușor, dar este vital pentru securitatea energetică națională, pentru că pe lângă încălzirea Bucureștiului, produce și energie electrică, vreo 800 de megawați, ceea ce nu-i putem scoate din sistem, iar Primăria Bucureștiului neplătind - și am ajuns să o somăm cu 170 de milioane de lei, astăzi a plătit 30 de milioane de lei - creează probleme în aprovizionarea cu gaze”, a explicat ministrul demis al economiei.
Primăria va ajunge cu conturile blocate de ANAF
„Există o convenție de plată în avans a gazului semnată între ELCEN, Termoenergetica, compania cea nouă, și Primărie. Or, ei nu plătesc, s-a emis factura și ei tot nu l-au plătit. Așa ceva nu merge! S-a transferat business-ul de pe RADET-ul în faliment pe Termoenergetica și a ajuns în nici două luni de zile să aibă datorii foarte mari. Nu se poate așa. Primăria va ajunge să se trezească cu conturile blocate de către ANAF. Nu voi lăsa lucrurile să meargă la infinit”, a declarat Virgil Popescu.
El a recunoscut că și ELCEN-ul trebuie retehnologizat și promite că ministerul se va ocupa de această problemă din primăvară. BERD-ul e dispus să intre într-un parteneriat pentru ELCEN, a anunțat ministrul demis. „Dar degeaba o să fie ELCEN o bijuterie, dacă va da prin țevile RADET-ului, care sunt sparte, are pierderi și la cetățeni tot n-ajunge. Vreau să gândesc un pachet și cu Primăria, cu municipalitatea să se facă simultan retehnologizarea ELCEN-ului și reabilitarea rețelei de distribuție”, a spus Virgil Popescu.
Trebuie definit consumatorul vulnerabil
Pe de altă parte, Virgil Popescu a explicat că situația aberantă din București, unde există subvenție pentru toată lumea pentru energia termică, apare pentru că nu este definit consumatorul vulnerabil. Până la sfârșitul anului ministrul demis ar vrea să fie rezolvată această problemă.
„Acum, se dă subvenție la toată lumea, dacă ești legat la sistemul centralizat. Dar dacă suntem pe cont propriu, pe centrală cu gaz, nu mai primim subvenții, ceea ce iarăși nu e normal”, a arătat Virgil Popescu.
Ministrul spune că și un consumator cu centrală proprie pe gaz ar trebui să fie subvenționat, dacă veniturile lui nu se ridică până la un anumit prag.
Definirea consumatorului vulnerabil se va face împreună cu Ministerul Muncii și cel al Dezvoltării.
„Vom sprijini o schemă de ajutor și din acel moment, subvenția nu se va mai putea da la toată lumea, pentru că este o risipă din buget, iar banii se pot duce pe alte destinații”, a anunțat ministrul Virgil Popescu.
El a încheiat cu un avertisment pentru Primăria București: „Trebuie să înțeleagă că vom face un proiect legislativ astfel încât utilitățile de termie să poată fi plătite imediat după salariu. Dacă crede cineva că se vor investi sute de milioane de euro în centralele noi de co-generare, dar primăriile nu-și vor plăti datoriile către furnizori și vom ajunge din nou în aceeași situație, se înșală. Deci va fi obligatoriu ca utilitatea termică să fie plătită imediat după salarii. Și restul - panseluțe și flori și concerte - după, dacă mai rămân bani”, a spus Virgil Popescu.
Editor: Luana Păvălucă