Patronatele critică proiectul privind amenzile în funcţie de cifra de afaceri
Data publicării:
Confederaţia Patronală Concordia afirmă că un proiect de OUG privind protecţia consumatorilor va afecta întreg mediul economic şi reprezintă un regres de la principiile şi directivele UE în domeniu. "Practic, singurul obiectiv al ordonanţei pare a fi trecerea de la un sistem clasic de amenzi contravenţionale (sumă fixă proporţională cu contravenţia) la unul care lasă discreţionar agentului constatator puterea de a decide sancţiuni uriaşe ca procent din cifra de afaceri", spun reprezentanţii confederaţiei.
"Confederaţia Patronală Concordia (CPC), reprezentând marea majoritate a sectoarelor de business active în România, se opune ferm adoptării proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei consumatorilor, în forma trimisă spre dezbatere publică", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de confederaţie.
Reprezentanţii Confederaţiei Concordia spun că legislaţia pentru protecţia consumatorului poate fi îmbunătăţită semnificativ şi că este nevoie de îmbunătăţirea principiilor de acţiune, prin adoptarea unui model de prevenţie, mediere, sancţiuni proporţionale cu fapta, bine individualizate şi transparent monitorizate.
"Din păcate, actualul text de lege merge în direcţia opusă. În primul rând, discutăm de o ordonanţă de urgenţă, deşi nu există vreo justificare a urgenţei din partea autorilor. Legislaţia română actuală permite organelor de control să suspende şi chiar să închidă activitatea comercianţilor, în situaţia unor fapte contravenţionale grave sau a repetabilităţii unor fapte contravenţionale de o gravitate mai redusă. În ultima perioadă, nu au existat situaţii care să nu fi putut fi reglementate pe cadrul legislativ actual. Practic, singurul obiectiv al ordonanţei pare a fi trecerea de la un sistem clasic de amenzi contravenţionale (sumă fixă proporţională cu contravenţia) la unul care lasă discreţionar agentului constatator puterea de a decide sancţiuni uriaşe ca procent din cifra de afaceri. Cuantumul propus al acestor amenzi depăşeşte profitabilitatea curentă a unor sectoare economice şi, adoptat în forma actuală, va distorsiona mediul concurenţial şi performanţa agenţilor economici", arată sursa citată.
Reprezentanţii Confederaţiei Concordia susţin că acest aspect contravine inclusiv legislaţiei naţionale în domeniul contravenţiilor, care prevede că "sancţiunea stabilită trebuie să fie proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite”. Prin noua ordonanţă, "gradul de pericol” poate fi calculat unilateral şi netransparent de către agentul constatator.
"Mai grav este că vom regresa din punct de vedere al cadrului legal, ignorând principiile de drept european privind individualizarea faptelor, stabilirea intenţiei, scalei, gravităţii sau prejudiciului creat. Astfel, ordonanţa în forma actuală nu urmăreşte prevenţia, medierea sau îmbunătăţirea practicilor comerciale neconforme, spre beneficiul consumatorilor. Singurul element este introducerea arbitrariului în stabilirea amenzilor, creând premisele unor interpretări abuzive şi ale litigiilor naţionale şi internaţionale ulterioare", arată aceştia.
Ei spun că ordonanţa va afecta întreg mediul economic şi că ea a fost propusă dezbaterii fără vreun studiu de impact, fără justificarea urgenţei (alta decât nevoia evidentă de creştere urgentă a amenzilor) şi fără vreun dialog cu mediul de afaceri.
"Din perspectiva CPC, efectele socio-economice vor fi majore. Aplicarea de amenzi uriaşe mai multor agenţi economici pentru contravenţii de o gravitate interpretabilă poate duce rapid la pierderi economice, reduceri de investiţii, concedieri şi regândirea prezenţei pe piaţă. Efectele indirecte vor include presiuni inflaţioniste, scăderea încrederii investitorilor într-un mediu economic complet impredictibil, şi implicit scăderea cursului RON. Toate aceste efecte vor fi, la final, decontate de toţi românii", arată sursa citată.
În acest context, Confederaţia Patronală Concordia solicită renunţarea la legiferare prin OUG, spunând că ar fi logic să se aştepte o reglementare europeană pentru a se alinia la aceasta.