Directorii Uber săi încearcă să se împrietenească cu autorităţile după ce presiunea dosarelor a devenit prea mare. Compania îi trimite prin lume într-un turneu de spălare a imaginii. Asta la câteva zile distanţă de la vestea că a muşamalizat un atac cibernetic în care au fost furate datele a 57 de milioane de clienţi şi şoferi.
Săptămâna trecută a recunoscut că le-a dat o sută de mii de dolari hackerilor anul trecut pentru a şterge datele şi a păstra tăcerea; acum vrea să arate că s-a schimbat. Directorii Uber încearcă o ofensivă a şarmului, dar mare lucru nu mai e de salvat. Autorităţile din Statele Unite, din Marea Britanie, Australia şi Filipine au anunţat că vor ancheta reacţia Uber la atacul cibernetic, un atac care e ultimul dintr-un şir deja lung de derapaje.
Brooks Entwistle, directorul Uber regiunea Asia Pacific: „În fiecare săptamână merg să vizitez cel puţin o ţară sau două din regiune şi în fiecare dintre ele mă întâlnesc cu autorităţile, cu reprezentanţii guvernului şi cu partenerii, cu echipele”.
Întoarcerea companiei la 180 de grade are toate şansele să nu convingă. În urmă cu câteva luni, s-a aflat că Uber are un program care-i permite să ocolească poliţiştii din oraşele unde operează ilegal. Jocul de-a şoarecele şi pisica însă a făcut parte din profilul Uber de la bun început. Nu numai că modelul sau de business a demonstrat că legea e depăşită, dar asta îi conferea companiei un sentiment de superioritate în faţa autorităţilor. Fondatorul Travis Kalanick i-ar fi sugerat de pildă unui oficial că e comunist dacă nu înţelege preţurile fluctuante ale companiei. Astăzi însă, Uber încearcă să îngroape inclusiv securea celui mai mare război al său.
Brooks Entwistle, directorul Uber regiunea Asia Pacific: „Ne-am schimbat abordarea mult în ceea ce priveşte relaţia cu autorităţile, cu guvernele şi încercăm să lucrăm îndeaproape cu firmele de taxi. Ne schimbăm atitudinea şi lucrăm cu industria taximetriei”.
În urmă cu două luni, Uber şi-a pierdut licenţa de operare în Londra. Autorităţile au citat toate scandaluri în care s-a auzit numele companiei în ultima vreme, semn că ar fi acceptat poate că şoferii nu sunt acreditaţi dacă Uber nu şi-ar fi sabotat propria imagine. Numai în ultimul an s-a aflat că o angajată a fost hărţuită de şeful ei iar compania nu a luat măsuri, Google a dat Uber în judecată pentru furt de proprietate intelectuală, iar autorităţile americane o deschis o anchetă pentru a vedea dacă directorii au mituit oficiali ai guvernelor străine.