©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Majoritatea producătorilor de ciocolată îşi plătesc facturile în euro sau dolari, iar preţurile în valutele respective au scăzut în fapt, după referendum.
”Cacaoa nu este mai scumpă, probabil este ceva mai ieftină decât înainte de votul pro-Brexit”, a declarat Laurent Pipitone, directorul diviziei pentru economie şi statistică al Organizaţiei Internaţionale pentru Cacao din Londra.
Producătorii de ciocolată nu cumpără în lire, cumpără în euro sau dolari, a explicat el.
Contractele futures cu livrare în septembrie au atins vineri 2.518 lire tona, la bursa ICE Futures Europe exchange, cel mai ridicat atins de contractele cu livrare peste două luni din 1977, potrivit datelor furnizate de compania de brokeraj Marex Spectron Group.
În timp ce preţurile în lire au crescut cu 10% după referendum, în euro au scăzut cu 1,1%, iar în dolari cu 3,9%.
Traderii urmăresc de regulă evoluţia contractelor pe termen de două luni pentru a estima tendinţele pe termen lung.
Preţul la cacao se îndreaptă spre al cincilea an de creştere, cea mai lungă perioadă pozitivă după 1989.
Cotaţiile sunt în creştere după ce seceta din vestul Africii a afectat producţia, determinând traderi precum Cargill, Olam International şi Sucres et Denrees să estimeze un deficit al ofertei.
Raportul dintre stocuri şi consum este estimat să scadă la 34,3%, cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani. În 1977, când contractele futures de la Londra au atins un nivel record, acest raport a scăzut un minim istoric de 19,1%, a arătat Pipitone.
Votul pro-Brexit a avut ca rezultat creşterea preţurilor la cacao, dar consecinţele asupra încrederii şi creşterii economice vor avea un efect negativ asupra preţurilor pe termen lung, consideră Edward George, director pentru cercetări la banca Ecobank Transnational din Lome, Togo.
George a apreciat că posibila încetinire a creşterii economice va reduce cererea de ciocolată.
Vânzările de ciocolată au scăzut cu 2% într-o perioadă de 9 luni încheiată în luna mai, potrivit raportului financiar al companiei Barry Callebaut, cel mai mare procesator de cacao la nivel mondial, care citează datele firmei de analiză Nielsen.
Piaţa ciocolatei s-a contractat cu 1,2% în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, cu 3,3% în Americi şi cu 2,1% în Asia.
La bursa din New York, cacaoa tranzacţionată în dolari s-a depreciat cu 2,7% după votul pro-Brexit, la 3.097 dolari tona.
Cacaoa se numără între puţinele mărfuri tranzacţionate în volum aproape în egal în dolari şi lire sterline, pe ambele maluri ale Atlanticului, potrivit Citigroup.
sursa: News.ro