7% din aurul extras este la gropile de gunoi
7% din tot aurul care a fost extras de-a lungul timpului este acum în gropile de gunoi. A fost aruncat odată cu produsele electronice care conţin în componenţa lor metale preţioase. Iar cantitatea de aur irosit ar putea creşte proporţional cu vânzările de telefoane şi tablete. Iar reciclarea nu este mereu o soluţie. Aurul e în cantităţi atât de mici în unele dispozitive electronice încât extragerea sa nu rentează. De aceea sunt căutate constant modalităţi mai eficiente de reciclare.
De-a lungul istoriei au fost extrase aproximativ 190.000 de tone de aur. Şi, cum acest metal preţios nu se degradează, întreaga cantitate continuă să existe sub o formă sau alta. Un studiu al University din Edinburgh arată că nu mai puţin de 7% din întreg aurul disponibil la nivel mondial este în gropile de gunoi şi în depozitele de deşeuri electronice.
Aurul nu este folosit doar pentru bijuterii şi lingouri. Computerele, telefoanele, tabletele şi telefoanele au aur în componenţă. Metalul are o conductibilitate bună şi nu este afectat de coroziune ca alte materiale. Industria IT a ajuns să joace astfel un rol important pe piaţa aurului. Din cele 330.000 de tone extrase anual, fabricile de electronice ajung să folosească 12%. Iar procentul ar putea creşte odată cu apariţia unui număr tot mai mare de dispozitive inteligente.
Dar, în acelaşi timp ar putea creşte şi cantitatea de aur din gropile de gunoi. Datele Consiliului Mondial al Aurului arată că din 2004 până în 2014, cantităţile recoltate au reprezentat între 26% şi 42% din piaţa mondială. Însă la fiecare zece grame de aur reciclat, nouă provin din topirea bijuteriilor şi a lingourilor şi doar un gram este recuperat din dispozitivele electronice.
Reciclarea aurului creşte şi scade în funcţie de cotaţiile internaţionale. Cu cât aurul este mai scump, cu atât creşte interesul pentru revalorificarea metalului. Dar chiar şi la un preţ bun reciclarea aurului din dispozitivele electronice este un proces care rentează puţin sau deloc.
Telefoanele mobile au în interior o cantitate atât de mică de aur încât valoarea sa poate fi mai mică decât cheltuielile reciclării. De aceea sunt căutate soluţii pentru proceduri mai ieftine şi mai eficiente de recuperare.
University din Edinburgh propune o tehnică asemănătoare cu cea folosită de mineri. Şi anume scufundarea deşeurilor electronice într-o soluţie acidă care dizolvă toate componentele metalice din componenţa unui dispozitiv electronic. Apoi, aurul este izolat şi revalorificat din acest reziduu.
Însă e greu de spus deocamdată care ar fi impactul acestei proceduri asupra mediului în condiţiile în care ar putea fi necesara folosirea unor cantităţi mari de soluţie acidă pentru topirea tuturor deşeurilor electronice.
Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, până în 2025 vor exista la nivel mondial două milioane de tone de electronice în gropile de gunoi, toate având în componenţa lor cantităţi mai mici sau mai mari de aur şi alte materiale preţioase şi rare.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News