Elena Popa are nevoie de 3.000 de euro pentru a-şi renova apartamentul. Dacă ia un credit pentru această sumă, va plăti o rată lunară de cel mult 73 de euro în care sunt incluse şi comisioanele băncii. Acordarea creditului este condiţionată însă de adeverinţa de venit.
„Am fost sunată de către mai multe banci, mi-au oferit mai multe variante. Am contract de muncă pe perioadă determinată”, spune tânăra.
„Perioada creditului nu poate să depășească perioada contractului, iar în cazul în care se poate, aduce de la serviciu o adeverință din care să reiasă că acest contract se va reînnoi automat, atunci se finanțează pe perioada maximă, adica pe cinci ani”, precizează Camelia Grădinariu, consultant credit.
Băncile au reţineri şi în acordarea de credite unor angajaţi din domenii afectate de criză.
„Dacă a fost o firmă ce a lucrat pe construcții cu cinci angajati, automat banca nu o să finanțeze foarte mult acest domeniu”, arată Camelia Grădinariu.
O altă variantă pentru cei care au nevoie de bani este cardul de credit în lei. Dobânzile pot depăşi, însă, în unele cazuri, chiar şi 35% pe an.
În primele trei luni ale anului, românii au făcut cumpărături cu cardul de credit de peste 1 miliard de lei.
Cererea pentru asemenea instrumente bancare a crescut constant în ultimii ani, pentru că tot mai solicitanţi au îndeplinit criteriile pentru un credit.
„Sunt clienți din ce în ce mai puțini, cei care au contractat credite cu ani în urmă acum au istoric negativ de creditare. Au tot felul de situații - li s-au redus salariile, au intrat in incapacitate de plată”, explică Adrian Pandelescu, broker de credite.
Iar asta se vede în creşterea restanţelor. În aprilie, 677.000 de români au datorii neplătite de mai mult de 30 de zile însumând aproape 12 miliarde de lei. În urmă cu şase ani, în registrele băncilor figurau doar 386 de mii de asemenea restanţieri, iar suma era de 17 ori mai mică.
Împrumut de 3.000 de euro
Perioada: 5 ani
Dobânda anuală efectivă: 12,41% - 18,55%
Rata: 65,5 - 73,6 euro/lună
(Sursa: conso.ro)
Cumpărături cu cardul de credit
ianuarie-martie 2013 ianuarie-martie 2014
1,048 mld. lei (sageata in sus 7,4% ) 1,126 mld. lei
(Sursa: BNR)
Restanţe mai mari de 30 de zile
aprilie 2008 / aprilie 2014
restanţieri: 386.409 persoane/ 677.053 persoane
restanţe: 690,6 milioane de lei/ 11,70 miliarde de lei
(Sursa: BNR)