Ofițerii bancari „virtuali” sunt mult mai ieftini decât oamenii instalați la ghisee. Comunicarea de la distanță face posibil ca aceeași persoană să se poată ocupa de clienți din diverse orașe. Este un compromis echitabil. Clientul nu este lăsat să se descurce singur și să-și facă tranzacțiile fără nicio formă de ghidare, iar banca își poate gestiona mai bine costurile de personal. Față în față, consultantul este capabil să ofere mai multe informații și să pună la punct operațiuni mult mai complexe decât sunt posibile la bancomatele tradiționale.
Grupuri mari precum Bank of America deja au implementat noile sisteme video, dar ideea prinde mai ales la băncile mici. E soluția perfectă pentru a creșterea prezenței în zonele neacoperite fără prea mult efort.
Un beneficiu însemnat al bancomatelor interactive este că pot oferi clienților servicii la orice oră. Aceștia nu mai sunt condiționați să ajungă la o sucursală înainte de inchidere, pentru că angajații pot fi disponibili non-stop.
Pentru deschiderea unui cont sau aplicarea pentru un credit, clienții vor fi nevoiți să apeleze în continuare la angajații din sucursale. Casierul virtual poate face cam 95% din operațiunile posibile în oficiile bancare, restul de 5% depind tot de ghișeul clasic.
Băncile sunt presate să scadă costurile, dar în același timp să păstreze servicii de calitate pentru clienți.
Un sistem de consultanță la distanță costă 50-60.000 de dolari, cam cât costă și un bancomat obișnuit. O sucursală bine echipată și populată cu oameni la ghisee costă zeci de mii de dolari lunar numai pentru a funcționa.
Băncile din Europa și din America au făcut reduceri masive de personal și de unități în ultimii ani. Numai în UE anul trecut au fost închise ori vândute mai bine de 5.000 de sucursale, iar la calculul acesta sunt luate în considerare doar băncile mari din Europa. 80.000 de bancheri de la cele mai mare 30 de bănci și-au pierdut locul de muncă anul trecut în Europa.