FOTO: Gulliver/Getty Images
Potrivit sursei citate, pentru a atinge maximul de 1.900 USD/uncie consemnat în 2011, metalul galben ar trebui să se aprecieze cu circa 55% într-un an 2016 care are ingredientele pentru un an turbulent.
„Într-un context în care riscurile globale revin în atenția investitorilor, dobânzile reale rămân aproape de zero (un indice global al randamentelor pentru obligațiuni tocmai a scăzut la minime record), iar aprecierea dolarului american ia o pauză, aurul poate continua să urce”, apreciază analiștii Tradeville.
Potrivit acestora, după atingerea minimelor la începutul lui februarie, piețele și-au revenit puternic în condițiile în care în câteva săptămâni de creștere susținută, bursa americană și-a recuperat integral pierderile, iar bursele emergente s-au bucurat în martie de cea mai bună lună din ultimii patru ani. Deși această întoarcere la optimism a investitorilor ar fi trebuit însoțită de retragerea din activele de refugiu, acest lucru nu s-a întâmplat, iar aurul nu a pierdut din valoare.
„Cu alte cuvinte, investitorii au cumpărat atât risc, cât și protecție pentru risc. Poziționarea mai defensivă are sens dacă ne gândim că principalele probleme care au afectat piețele la începutul anului încă nu s-au rezolvat. Performanța economiei americane este mediocră, profiturile marilor companii de pe Wall Street scad de câteva trimestre, iar dividendele sunt tăiate în cel mai rapid ritm de după criză. Din zona euro și Japonia apar din ce în ce mai multe cifre macro nefavorabile. Autoritățile de la Beijing au reușit să stabilizeze pe termen scurt atât economia, cât și yuanul, sacrificând, în schimb, planurile de rebalansare și amânând momentul adevărului. Iar raliul de 50% al petrolului a fost mai degrabă de natură tehnică și susținut de speranțe privind o înghețare a producției care acum sunt năruite de Arabia Saudită”, precizează sursa citată.
De asemenea, analiștii companiei consideră că disponibilitatea băncilor centrale pentru a promova politici monetare mai relaxate nu mai este la fel de mare iar cele mai recente măsuri anunțate nu au fost tocmai bine primite de investitori: dobânzile negative introduse de anumite bănci au avut mai degrabă efectul opus celui dorit asupra valutelor aferente.
Potrivit sursei citate, investitorii care doresc să-și adauge o componentă defensivă la portofoliu pot replica evoluția aurului printr-un ETF (fond de investiții tranzacționabil) listat pe bursa americană sau pe cele vest-europene.