În primul trimestru al anului 2015, obligațiile fiscale de plată stabilite suplimentar s-au cifrat la circa 4,6 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 140%, iar valoarea prejudiciilor aferente sesizărilor penale transmise instituțiilor competente ale statului în vederea continuării cercetărilor a fost de circa 2,6 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 63,5%, potrivit Agerpres.
„Inspecțiile și controalele inopinate au vizat exclusiv contribuabilii care, în urma analizei de risc, s-au situat în categoria celor cu risc fiscal mare. Aceste rezultate se datorează atât îmbunătățirii selecției contribuabililor pentru control, cât și orientării inspecțiilor fiscale către domeniile de activitate care prezintă risc fiscal ridicat”, se precizează în comunicatul citat.
Conform prevederilor Codului de Procedură Fiscală, Inspecția fiscală este principala structură a statului care urmărește respectarea legislației fiscale de către contribuabili, fiind abilitată să efectueze acte de constatare și de impunere la plata obligațiilor fiscale, urmare a controalelor realizate.