La Iaşi, opt ani nu sunt de-ajuns pentru modernizarea unui cămin. Vorbim despre clădirea unde ar putea fi cazaţi tinerii care s-au înscris la cursurile unei şcoli sanitare postliceale. În timp ce cursanţii fac naveta prin frig, lucrările rămân blocate, din lipsă de fonduri. Autorităţile locale promit că se vor implica. Vor aloca şi bani, dar anul viitor.
Căminul şcolii sanitare postliceale e ca şi abandonat de opt ani. Pereţii s-au scorojit, alţii sunt doar parţial retencuiţi. Lemne şi ţevi zac aruncate la voia întâmplării, mobilierul e uitat pe casa scării iar ustensilele muncitorilor ruginesc lăsate de izbelişte. Lucrările de modernizare au fost oprite după doar câteva luni.
Ca să ajungă la şcoală, Ecaterina bate zilnic 40 de kilometri.
„E mult mai greu iarna. Mai ales că rămâi înzăpezit cu autobuzul, îngheață ușile, e frig în autobuz. Da (m-ar ajuta să stau în cămin n.r.), în general da, ne-ar ajuta foarte mult”, afirmă Ecaterina Ignat, cursantă.
Aproximativ 400 din cei 1500 de cursanţi fac naveta pentru a ajunge la ore.
„Foarte mare ajutor și pentru mine și pentru ceilalți colegi, extrem de mare ajutor să fie un cămin aproape de școală și timpul de învățare este mult mai mare că nu mai pierzi vremea pe drum”, spune o cursantă.
„Când se înscriu practic prima dată la școală asta este umătoarea întrebare pe care o pun, se poate să fie cazați la cămin? Din păcate, răspunsul nostru este nu”, spune Tania Bararu - profesor Școala Sanitară Postliceală „Grigore Ghica Vodă” Iași.
Conducerea școlii a cerut ajutorul edilului. Ar mai fi nevoie de trei milioane de lei.
„Am încercat să accesăm chiar și fonduri europene. Dacă singura parte contractantă ar fi fost doar școala, fără inspectorat, proiectul ar fi îndeplinit condițiile de eligibilitate și am fi obținut finanțarea”, spune Edmond Ciumașu - director Școala Sanitară Postliceală „Grigore Ghica Vodă" Iași.
„Vom încerca să prindem o parte din această sumă și pentru bugetul din anul 2017, astfel încât şi cantina şi căminul să fie finalizat”, declară Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Municipiului Iași.
Căminul are aproximativ 200 de locuri în 75 de camere cu câte două paturi și patru apartamente cu două și trei camere. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei, iniţiatorii proiectului, nu au oferit deocamdată un punct de vedere.