Un cătun uitat de lume în judeţul Cluj este de doi ani „acasă" pentru un belgian. Bărbatul a renunţat la jobul pe care îl avea în conducerea unei filiale a unei companii multinaţionale pentru a se bucura de viaţa tihnită de la ţară. Acum este hotărât să aducă în ţara noastră cât mai mulţi turişti străini.
Tom Van den Bosch a ajuns în Cluj-Napoca în urmă cu nouă ani, când i s-a oferit un post de manager într-o multinaţională. A acceptat jobul pentru câteva luni, dar cele câteva luni s-au transformat uşor -uşor în în câţiva ani. S-a şi căsătorit cu o româncă, iar până la urmă, acum doi ani, a renunţat la viaţa de birou şi s-a mutat în Morău, un cătun pe care vrea să îl transforme în destinaţie turistică internaţională.
„E un stil de viaţă complet diferit. Înainte eram preocupat de cifre, discuţii cu colegi şi cei din management, acum sunt interesat de vreme şi de cum creşte iarba. Este diferit şi mult mai relaxant”, a spus Tom Van den Bosch.
Belgianul de 36 de ani şi-a dat seama de potenţialul neexploatat al zonei şi a adus deja în România zeci de alţi belgieni.
„Cred că în mod special Morău este un loc minunat pentru că este linişte, multă lume prietenoasă şi natura este superbă”, a spus Lars Janssens.
Următorul pas este deschiderea în primăvară, a unui centru de echitaţie şi drumeţii călare în natură. A cumpărat deja patru cai pe care îi antrenează.
Tom vrea să cumpere şi mai multe case ţărăneşti, pe care să le reabiliteze pentru cazarea străinilor. Până atunci, îi primeşte pe turişti acasă la el.
„Ideea e ca oamenii să vină aici, să stea o săptămână sau mai mult şi să mergem cu ei la Sighişoara, Sibiu sau în Munţii Apuseni”, a explicat belgianul.
Până acum a investit în afacere 15.000 de euro. Are susţinerea soţiei şi a familiei, şi a învăţat limba română cu ajutorul vecinilor.
Tânărul lucrează acum şi la un site de promovare a turismului din România, în străinătate.