Acţiunea de igienizare a râului Dâmboviţa scoate la iveală, în fiecare an, gunoaiele pe care oamenii le aruncă în apă, fără să se gândească cât de mult afectează mediul înconjurătorul. Deşeuri sunt şi pe apă, nu doar în zonele care au fost secate pentru igienizare. Reprezentanţii Apelor Române estimează că până pe 15 ianuarie vor termina curăţenia.
Valize, papuci, cauciucuri şi PET-uri... toate sunt în albia râului Dâmboviţa, chiar în centrul Capitalei.
-Este mizerabil... Deci acesta este oraşul în 2018 şi începutul lui 2019. Eu am 70 de ani şi niciodată nu a fost aşa şi atunci se făcea cu lopata şi cazmaua...
-Trebuie curăţată şi ea din când în când că, vorba aia, vine de departe, de unde oamenii nu prea sunt civilizaţi şi aruncă gunoaie... Aşa am fost noi învăţaţi.
Alexandru Popescu, director Sistemul de Gospodărire a Apelor Bucureşti: Suntem în derularea acestei acţiuni de igienizare, cât şi de întreţinere şi reparaţie a instalaţiei. Noi încercăm să igienizăm cât mai bine această cuvă a râului Dâmboviţa. Aşa cum ştiţi, resursa de apă nu este generatoare de deşeuri, ele sunt aportul nedorit al cetăţenilor Capitalei.
Uimiţi de imaginile din centrul Capitalei sunt şi turiştii.
-Noi suntem din Norvegia şi nu suntem obşnuiţi să vedem atât gunoi, mai ales în centrul oraşului. Ar fi frumos dacă s-ar curăţa...
-Sunt turist din Franţa şi sunt surprins de ce văd. De ce e aşa? Nu înţeleg.
Gunoaiele plutesc şi pe apă, printre păsări.
Dan Trifu, vicepreședintele Eco-Civica: Trebuie să înţeleagă toată lumea că această apă este esenţială vieţii şi ea merge în staţia de epurare de la Glina, unde avem extrem de multe probleme din cauza obiectelor pe care le aruncăm în Dâmboviţa.
Curăţarea râului Dâmboviţa a început pe 20 decembrie şi se va termina până în 15 ianuarie, spun reprezentanţii Apelor Române.