Casele oamenilor, unele vechi de 200 de ani, s-au crăpat în urma lucrărilor de canalizare şi de asfaltare a drumurilor. Multe dintre locuințe sunt monumente istorice, iar pentru modernizarea localităţii primarul avea nevoie de avizul Direcţiei de Cultură. A început lucrările fără acest document, iar acum riscă să se aleagă cu dosar penal.
În Ighișu Nou se trăieşte ca acum o sută de ani: fără apă curentă şi cu drumuri de pământ. Modernizarea localităţii a început de curând. Însă tocmai lucrările care ar trebui să-i ducă pe oameni mai aproape de secolul XXI sunt cele care îi aruncă mai departe de civilizație. Casele au început să cedeze din cauza săpăturilor.
„La toți le-a crăpat. Vedeți și la vecinul, și la vecina... Toți s-au văitat. Păi cum făcea, că ți-era frică să stai înăuntru, de multe ori. Făcea zu-zu-zu, casa”, a spus Cornel Corbu, un bărbat din localitate.
Localnicii au făcut mai multe sesizări către primăria din Mediaş, de care aparţin, însă nimic nu s-a schimbat.
„Casele sunt, unele dintre ele, sunt foarte, foarte vechi, de sute de ani. E posibil ele să fi apărut dinainte, e posibil să fie, nu neg, și din cauza lucrărilor, le vom inventaria”, a declarat Teodor Neamţu, primarul din Mediaş.
Mare parte din sat este zonă protejată. Motiv pentru care edilul, înainte să se apuce de lucrări, trebuia să obţină avizul Direcţiei de Cultură. Nu s-a întâmplat, astfel că a primit un avertisment. În cazul în care nu obţine avizul, primarul s-ar putea alege cu dosar penal.
„Este nevoie de supravegherea unui specialist. Din păcate, astfel de intervenții au dus chiar și la crăpături și la deteriorări ale clădirilor, sunt un rezultat și al intervențiilor făcute de-a lungul timpului asupra clădirilor, tocmai de către proprietari”, a declarat Răzvan Pop, directorul Direcției pentru Cultură.
Proiectul este finanțat printr-un credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 3 milioane de euro.