Legea uceniciei a trecut de comisii şi va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor

Data publicării:
29032013-2013-04-16-11h01m08s22

Aproape 100.000 de elevi ies anual de pe băncile liceelor profesionale, doar cu o diplomă în buzunar, slab pregătiţi şi specializaţi în meserii fără căutare.

În mai toate şcolile profesionale din România, absolvenţii ies de pe băncile şcolii cu o diplomă care nu le foloseşte la nimic. Un exemplu vine de la Colegiul National de Arte şi Meserii din Craiova, unde se pregăteşte o nouă promoţie de tehnicieni în servicii poştale, în condiţiile în care Poşta Română face restructurări. De asemenea, pregăteşte şi specialişti în servicii hoteliere, în condiţiile în care turismul nu este un atu pentru judeţul Dolj. În acest timp, în ultimele 6 luni, firmele din zonă au avut nevoie de aproape 200 de sudori şi lăcătuşi. Nu au avut de unde alege.

O fabrică din Craiova care încearcă de peste o lună să angajeze 30 de sudori şi lăcătuşi nu a avut încotro. A angajat muncitori care nu ştiau nimic despre această meserie şi i-a şcolarizat pe banii firmei.

Iar la Timişoara, o mare companie producătoare de anvelope şi-a dat seama că ar trebui să închidă liniile de producţie dacă s-ar baza pe sistemul nostru de învăţământ.

Ca să rezolve problema, firma multinaţională a făcut contract cu o şcoală profesională şi se obligă să angajeze elevii, dacă tinerii vin în secţii, să înveţe meserie. Le plătesc şi o bursă de o mie de lei pe lună.

Ucenicia nu a fost încurajată de stat

În ultimii trei ani, doar 300 de tineri până în 25 de ani şi-au găsit un loc de muncă pe baza unor asemenea contractele. Pentru fiecare ucenic angajat, firma primeşte câte 300 de lei pe lună din partea statului. Prea puţin, consideră specialiştii în resurse umane. În plus, angajatorii sunt obligaţi să păstreze ucenicii cel mult trei ani. Noua lege care a fost aprobată în Senat ar trebui să schimbe situaţia pe piaţa muncii unde şomajul a ajuns la aproape 6%. Acum nu mai există limită de vârstă. Orice şomer poate deveni ucenic, indiferent de vârstă.

„Noi am fost într-un fel reticenţi, ne închipuim că un angajator nu o să ia taman un om peste 40, 45 de ani să îl facă ucenic, nici nu ştiu dacă omul o să accepte, pentru că până la vârsta asta are deja o pregătire profesională”, spune Georgeta Bratu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Aproape un sfert din tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani nu aveau un loc de muncă, la sfârşitul anului trecut, potrivit statisticilor. Situaţia s-ar putea schimba acum, spun specialiştii, datorită noii legi a uceniciei.

Prevederile Legii uceniciei

Proiectul privind ucenicia a fost inițiat de Guvernul Ponta 1, la mijlocul lunii decembrie a anului trecut. Actul normativ a fost adoptat de Senat pe 19 martie, iar din 25 martie, documentul rătăceşte pe la mai multe comisii ale Camerei Deputaţilor. Comisia de Muncă avea termen pe 11 aprilie să facă raportul, lucru care nu s-a întâmplat.

Cea mai importantă modificare pe care o aduce acest proiect legii din 2005 este posibilitatea ca o persoană să facă ucenicie toată viaţa, nu doar între 16 şi 25 de ani, ca până acum.

„Există situaţii în care poate la 35-40 de ani anumite persoane se duc în altă zonă de muncă şi atunci este nevoie de o nouă ucenicie în zona respectivă”, afirmă Liviu Pop, președintele Comisiei de munca a Senatului.

Spre deosebire de vechea reglementare, proiectul precizează că ucenicul beneficiază de aceleaşi drepturi pe care le are un angajat cu carte de muncă. În plus, pentru persoanele până în 25 de ani, perioada de ucenicie este asimilată cu cea de continuare a studiilor.

Pentru tinerii sub 18 ani, programul de lucru este de 6 ore pe zi timp de 5 zile pe săptămână, în timp ce pentru ceilalţi durata de lucru este de 8 ore pe zi.

Noul act normativ a păstrat prevederea potrivit careia ucenicii sunt plătiţi cu salariul minim brut pe economie.

Perioada de ucenicie trebuie finanţată fie de angajatori, fie din alte surse.

„În special, în zona aceasta ne bazăm pe fondurile europene, pentru că asistăm în zona 2014-2020 la linii de finanţare care pot fi folosite şi în zona asta”, adaugă Liviu Pop.

Conform noului proiect, nu doar firmele pot organiza şcoli de ucenicie.

„Aici, prin lege erau omise unitităţile de învăţământ, fapt pentru care am introdus în conţinutul legii ca unităţile şi instituţiile de învăţământ să poată face ucenicia”, mai spune președintele Comsiei de muncă.

Durata uceniciei este între unul şi trei ani.

„Este o mai bună precizare a celor trei posibilităţi de ucenicie legate de competenţele pe nivel de calificare, 12 luni pentru nivelul 1 de calificare, 24 de luni pentru nivelul doi de calificare şi 36 de luni pentru nivelul trei”, susține Ecaterina Andronescu, fost ministrul al Educației.

Angajatorii care lucrează cu ucenici pot cere şi primi de la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă 60% din banii de asigurare pentru şomaj.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”