Harta poluării în Capitală, în timp real. Zona unde bucureștenii respiră cel mai nociv aer

Data publicării:
strada bucuresti masini auto taxi vreme meteo case vechi
Foto: Getty Images

Bucureștenii pot vedea de joi exact ce respiră cu ajutorul unei platforme online. Aceasta transmite în timp real date colectate de la zece senzori amplasați în cele mai circulate zone ale orașului. Din februarie 2020, bucureștenii pot chiar adopta un senzor de măsurare a calității aerului.

Platforma care măsoară calitatea aerului în București, cu ajutorul a 10 senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, a fost lansată recent de mai multe organizații de profil. Datele obținute până în prezent arată impactul negativ al aerului poluat asupra sănătății bucureștenilor.

Începând de joi, 12 decembrie, bucureștenii pot consulta platforma care măsoară calitatea aerului prin intermediul a zece senzori amplasați în puncte esențiale ale Capitalei.

„Platforma își propune pentru 2020 să ajungă la cel puțin 50 de senzori integrați. În urma măsurătorilor realizate în perioada 13 August – 3 Decembrie, concentrația medie zilnică de PM10 a depășit limitele zilnice europene impuse cu privire la calitatea aerului de 40 ori, cumulat, la toate stațiile de monitorizare. Cele mai multe depășiri - 11 zile - au fost înregistrate la stația Calea Moșilor, iar cea mai mare depășire a limitei a fost înregistrată la stația Piața Sudului, stația măsurând o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50 µg/m3)”, se arată într-un comunicat de presă, potrivit Mediafax.

„Peste 25.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului”

Potrivit lui Ștefan Voinea, expert de la Observatorul Român de Sănătate (organizație parteneră a proiectului), datele obținute prin intermediul platformei aerlive.ro sunt un nou semnal de alarmă cu privire la impactul negativ pe care aerul poluat îl are asupra sănătății.

„Peste 25.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului, iar majoritatea acestora sunt din București, conform Agenției Europene a Mediului. Poluarea este responsabilă pentru o treime din cazurile de cancer la plămâni, iar copiii sunt cei mai afectați. Expunerea la particulele toxice generate de traficul auto afectează inima, plămânii și creierul copiilor, ducând la astm, alergii și funcționare cerebrală redusă”, a explicat Ștefan Voinea, în același comunicat de presă.

10 senzori înregistrează calitatea aerului în București

Datele obținute de la cei zece senzori sunt transpuse într-un Indicator de Calitatea Aerului (ICA), desemnat de stația care înregistrează cele mai mari depășiri, la nivelul orașului.

ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă.

„În perioada următoare ICA va fi format din măsurătorile înregistrate pentru pulberile în suspensie PM 2.5 și PM10, iar după o perioadă de testare va încorpora și datele pentru gaze măsurate: monoxid de carbon CO, dioxid de azot NO2 și dioxid de sulf SO2”, se mai arată în comunicat.

Platforma se găsește online, în varianta beta, până la 1 martie 2020, timp în care vor fi sa derulate, în continuare, teste.

Senzorii utilizați în cadrul aerlive.ro se numesc uRADMonitor Industrial, au un design compact și capabilitatea de a transmite date, în timp real, la distanțe mari de până la 8 km în mediul urban. Stațiile sunt produse de compania timisoreană Magnasci și sunt instalate în peste 1500 locații în toată lumea. Datele înregistrate pot fi vizualizate sub forma de medii orare și zilnice.

Limitele nivelului de poluare din Capitală au fost depășite pentru acest an

Cifrele oficiale comunicate prin sistemul de Monitorizare a Calității Aerului arată că limitele nivelului de poluare din Capitală au fost depășite pentru acest an. În același timp, Greenpeace România arată că sistemul de monitorizare funcționează cu sincope majore, situație recunoscută de autorități.

Pentru anumite zile din 2019, potrivit datelor publicate prin sistemul de monitorizare – gestionat de Agenția Națională pentru Protecția Mediului – valorile de poluare au fost aproape duble față de limita admisă.

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Motivul pentru care Selena Gomez are o relație publică cu Benny Blanco: „Când le dai ce vor, oamenii nu mai...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
beatrice_mahler_avem_Acelasi_sange
Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta": "Avem nevoie de sânge pentru grupele rare. Sunt...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...