O româncă a venit cu ideea acestui ghid. Cătălina Croitoru lucrează de câțiva ani în serviciul de asistență telefonică de urgență 112. Acolo și-a dat seama că românii nu știu ce drepturi au în domeniul medical.
„Am găsit persoane care nu au mers cu copii la medic pentru simplul fapt că nu au știut că au acest acces gratuit la asistență sanitară”, spune ea.
Cei mai mulți români sunt slab informați cu privire la drepturile pe care le au în Spania. Fie necunoașterea limbii, fie neîncrederea că ar avea drepturi de la momentul sosirii îi face să nu apeleze la serviciile medicale.
„Minorii au aceleași drepturi ca și minorii spanioli. Femeile însărcinate, la fel, au aceleași drepturi, persoanele care nu au contract de muncă sunt afectate, dar au dreptul de acces la medic în caz de urgență”, spune Cătălina Croitoru.
Autoritățile locale au decis să facă și ele un prim pas în sprijinirea populației de origine română.
„Cum zice vorba aceea, dacă Mahomed nu merge la munte, vine muntele la Mahomed. Noi, de la Primărie, am decis să ajungem la populația română în limba acesteia pe cheltuiala noastră”, spune Ruben Martinez Martin, consilier local pentru emigrație.
Ghidul e lansat în doar câteva exmplare, însă e disponibil gratuit pe internet, pe site-ul primăriei.