"Pe plan local se vor lua măsuri pentru sprijinirea familiilor. Cel mai important e că oamenii din celelalte scări pot reveni în locuinţe. În mod sigur vom aloca şi noi bani, primăria a luat deja decizia în acest sens. Distrigaz decide azi dacă se reia alimentarea cu gaz”, a declarat Victor Ponta.
Potrivit procurorilor Parchetului Judecătoriei Călăraşi care au preluat ancheta în acest caz, echipa de la Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani face verificări în blocul afectat, astfel încât să se stabilească "punctul deflagraţiei", iar datele furnizate de aceştia vor fi folosite în ancheta penală.
"Din ce am discutat cu specialiştii, nu este afectată structura de rezistenţă a blocului. Punctul deflagraţiei nu a fost stabilit, dar cel mai probabil a fost în acel apartament unde s-a produs explozia. Din ce am înţeles de la cei de la Distrigaz, ar fi fost detectate scurgeri de gaz şi la sistemul de ventilaţie al localului de la parterul blocului. Ne apropiem de finalizarea cercetărilor", a spus procurorul Purcărea Xenofonte de la Parchetul Tribunalului Călăraşi.
El a precizat că în acest dosar se fac cercetări pentru ucidere din culpă, distrugere din culpă, vătămare corporală din culpă şi este posibilă şi extinderea cercetărilor pentru infracţiuni legate de serviciu, fiind vizaţi angajaţi ai Distrigaz.
Potrivit procurorului, anchetatorii vor solicita Distrigaz şi aparatul de măsurare a gazelor folosit în ziua exploziei pentru a detecta scurgerile de gaze. "Vrem să vedem ce s-a întâmplat la el (la aparat - n.r.)", a precizat procurorul.
Compania Distrigaz Sud susţine că a verificat reţeaua de gaze de pe scara blocului miercuri, la ora 16:39. La doar un sfert de oră după primirea sesizării din partea unui locatar care a simţit miros de gaze. Oamenii au altă versiune: spun că angajaţii Distrigaz au venit cu un sfert de oră înaintea de producerea exploziei.
Mai exact era ora 18:06 când blocul a sărit în aer, asta deşi Distrigaz nu a găsit nicio problemă la reţeaua de gaze a imobilului. A verificat doar casa scării, nu şi apartamentele.
Compania dă vina pe proprietarul apartamentului unde s-a produs explozia. În plus, susţine că fiecare locatar trebuie să aibă grijă de instalaţia din casa. Specialiştii îi contrazic.
„Instalaţiile de gaze, inclusiv cele din apartamente, sunt sub supravegherea gaziştilor. Au, prin ANRE, obligaţia ca să supravegheze şi să garanteze siguranţa lor”, spune Tudor Popescu, expert în energie.
Problema este că firmele autorizate să verifice şi să instaleze conductele de gaze nu prezintă date reale la ANRE. O recunoaşte un fost preşedinte al autorităţii de reglementare.
„Lucrurile astea sunt controlate de firme specializate, care iau atestat de la ANRE. Niciodată documentele depuse la Autoritatea Naţională de Reglementare nu reflectă realitatea din interiorul companiei”, susţine Petre Lificiu, fost preşedinte al ANRE.
În urma exploziei, o femeie de 46 de ani a murit, iar alte şase persoane au fost rănite. Cel mai grav a fost rănit bărbatul în apartamentul căruia s-a produs explozia. Are arsuri pe 60% din suprafaţa corpului este îngrijit la Spitalul de arşi din Bucureşti. 14 apartamente au fost distruse.