BCR, care a avut politici laxe de creditare, a adunat foarte multe restante şi în consecinţă este şi lider al ipotecilor executate. Pentru 22.000 de euro se pot cumpăra case în Bucureşti, e drept la periferie. Garsonierele pornesc de la 13.000 de euro. În provincie preţurile sunt şi mai jos.
Achiziţia unor locuinţe executate silit se face cu plata întregii sume. Din această cauză sunt scoase la vânzare la preţuri mici. Cumpărătorul trebuie să vină cu toţi banii o dată.
Pentru a evita vânzarea la jumătate de preţ sau mai puţin şi să marcheze astel direct pierderea, băncile au aplicat diverse strategii. Au încercat să vândă locuinţele executate către noi clienţi, prin acordarea de noi credite.
Astfel, pierderea asumată era diminuată, căci valoarea noilor locuinţe este revizuită la cea din actuala piaţă. Însă numărul executărilor silite a fost mare şi mulţi clienţi sunt reticenţi deoarece consideră că e ceva în neregulă cu acest sistem.
În acest an BNR a înăsprit normele şi a obligat băncile comerciale să-şi asume pierderile din creditele neperformante. Aceatea erau mascate prin diverse tranzacţii cu vehicule financiare, astfel încât ele să apară în bilanţurile contabile tot ca împrumuturi bune. Însă a venit vremea decontului şi atunci băncile trebuie să execute sau să vândă creditele neperformante.
BCR a scos recent la vânzare credite neperformante în valoare de 433 de milioane euro. Aceste sunt preluate de firme specializate în recuperarea de creaţe. Vânzarea se face însă la un sfert sau mai puţin din valoarea nominală. Doar creditele cu garanţii solide sunt date la valori de circa 30%.