Opt copii sunt abuzați sexual în fiecare zi, în medie, în România. De cele mai multe ori, agresorul este un membru al familiei. Iar procurorii și lucrătorii de la protecția socială spun că au tot mai multe astfel de cazuri, de la an la an. Anul trecut, 80 dosare au fost trimise în judecată.
Numai în București, anul trecut, au fost depuse peste 350 de sesizări pentru suspiciuni de abuz sexual în cazul minorilor. Cea mai tânără victimă are doar 4 ani, iar cel mai în vârstă agresor care a ajuns în atenția procurorilor are 80 de ani.
Marian Trușcă, procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul București: Majoritatea agresorilor vin din proximitatea copiilor. În proporție de 80%. Adică sunt persoane cunoscute. Chiar din familia restrânsă sau mai extinsă.
Audierile care durează cel puțin 6 ore se realizeaza în camera specială a Parchetului de pe lângă Tribunalul București, iar copiii fac declarații în prezența aparținătorilor, avocaților și psihologilor. Tot interviul este înregistrat de procurorul de caz.
Marian Trușcă, procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul București: Avem foarte multe cazuri în care ne bazăm întreaga acuzație pe probele pe care care copilul le oferă prin declarație. Foarte multe sesizări au început să vină de la profesioniști. Suntem contactați din ce în ce mai mult de psihologi, profesori, consilieri școlari.
În 2023 au fost peste 400 de dosare în care există suspiciuni de abuz sexual în cazul minorilor.
Adrian Țîrlea, Parchetul de pe lângă Tribunalul București: Anul trecut avem o creștere semnificativă, spectaculoasă, ajungând la 80 de rechizitorii pe care le-am înaintat instanțelor de judecată și trei acorduri de recunoaștere a vinovăției. Peste 65% am calculat noi creșterea.
În realitate numărul exact al copiilor abuzați sexual nu este cunoscut și asta pentru că mulți trăiesc sub „imperiul” fricii.
Andreea Braga, președinta Centrului Filia: Violența sexuală în România este în continuare un subiect taboo. Ne este rușine să vorbim despre asta. Ne este rușine să mergem la părinți și să spunem prin ce am trecut. Avem nevoie cât mai devreme de educație sexuală.
De la 1 ianuarie a intrat în vigoare legea anti-viol care prevede pedepse de până la 12 ani de închisoare pentru cei care întrețin relații sexuale cu minorii.
În cazul in care fapta a dus la decesul victimei, pedeapsa se majorează până la intervalul 9-18 ani. Făptuitorul nu este sacționat doar în cazul în care diferența de vârstă nu depășeste 5 ani, iar fapta nu este comisă în situații agravante.
Copiii care sunt agresați se pot adresa polițiștilor direct la numărul de urgență 112 sau la telefonul copilului la numărul 119.
Editor : I.C