Executivul vrea să le achite integral tranşele pentru 2015 şi 2016 până la sfîrşitul acestui an. Pentru asta este nevoie însă de 5,6 miliarde de lei.
Banii vor fi luaţi din excedentul bugetar de anul acesta, adică din sumele care au rămas necheltuite. În total, 300 de mii de persoane ar urma să beneficieze de această măsură. Proiectul de ordonanţă de urgenţă se află în primă lectură pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de astăzi.
„Noi după zece luni, avem excedent bugetar 400 de milioane de lei. Am încasat mai mult decât am cheltuit. Sigur că sunt invidios pe cel care vine după mine pentru că știu ce am preluat eu. Dar toate lucrurile pe care le-am făcut sunt rezultatul unor sacrificii din ultimii ani, când am tot strâns cureaua, când DNA-ul foarte bine a făcut că ne-a ajutat, anul ăsta ne-a ajutat enorm în combaterea evaziunii fiscale”, a declarat Victor Ponta în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24.
Ideea i-a aparținut Ioanei Petrescu
„Luni am fost special, după ce am avut datele la 31 octombrie, am fost la guvernatorul Băncii Naționale și la primul viceguvernator, la dl. Florin Georgescu, sunt oamenii cu care de fiecare dată m-am sfătuit de când sunt prim-ministru pe toate problemele care țin de fiscal-bugetar, și le-am zis: domnule, am această problemă – sau, mă rog, am această bucurie – sunt pe excedent bugetar! Ce-ar trebui să fac, ca să folosim, totuși, spațiul fiscal – noi avem voie să avem deficit 2,2 la sută din PIB, deci ar însemna că în următoarele săptămâni să avem voie să mai cheltuim în plus vreo 12-13 miliarde de lei noi – ce-aș putea să fac fără să creez însă o problemă structurală? Că dacă eu azi fac ce-a făcut dl Băsescu în 2008 și spunem să dublăm salariile, aia e o problemă structurală. Înseamnă că la anul, peste doi ani, peste trei ani vine din urmă și îl lovește pe următorul prim-ministru. Ce-aș putea să fac, ca să folosesc acest spațiu ca să mă ajut pentru la anul și peste doi ani? Și-atunci a venit ideea – chiar de la tânăra mea ministră de Finanțe – pe care eu o consideră foarte bună și anume: Guvernul României are de plătit titluri executorii, hotărâri judecătorești definitive și irevocabile către profesori, magistrați, ce-au fost ei, care au dat în judecată guvernul Boc”, a povestit premierul Victor Ponta.