În lipsa unei legi clare, mii de români care au dat în judecată băncile, se simt nedreptăţiţi. Sunt cei care au pierdut procese, deşi cazurile lor sunt identice cu alte altora, care pleacă învingători de la tribunale. Avocaţii spun că în privinţa modificărilor din contractele de împrumut, legislaţia lasă loc de interpretare şi fiecare magistrat ia decizia pe care o consideră justă.
Silviu Iovan este unul dintre cei care se declară nedumeriţi de rezultatele proceselor. De trei ani aşteaptă o soluţie de la magistraţi. A dat în judecată banca, pe motiv că aproape i-a dublat rata când i-a modificat comisioanelor din contractul de credit. Iniţial a încercat să negocieze cu bancherii, dar fără succes.
De când a dat în judecată banca nici nu a mai plătit ratele. Greşit, spun avocaţii. Dovadă, acum banca i-a scos la licitaţie casa.
„Cel mai bine este să-ţi achiţi ratele, aceste sume de bani vor fi restituite, sunt probleme în cazul celor care nu mai pot efectiv să facă acest lucru”, spune avocatul Carmen Creţu.
Aceeaşi speţă ca a domnului Iovan s-a încheiat în instanţă după doar un an. Iar Eliza Popescu a câştigat procesul cu banca ce îi modificase tipul de dobândă.
Avocaţii spun că sunt mii de cazuri asemănătoare care primesc soluţii diferite în instanţă. Totul depinde de modul în care interpretează judecătorul cauza. Pentru că legea îi dă voie să interpreteze în loc să îi traseze un culoar clar.
Noul Cod Civil, care intră în vigoare luna viitoare, are prevederi clare în acest sens. Stabileşte că dacă o clauză a unui contract bancar este abuzivă, ea poate fi eliminată din toate documentele asemănătoare.