18 comune şi sate din judeţul Constanţa au primit autorizaţie sanitară pentru sistemul centralizat de apă, dar cu anumite excepţii. Pentru că apa are nitraţi, nu este bună pentru copiii de până la trei ani, iar primăriile trebuie să facă investiţii serioase în modernizarea sistemelor.
Saraiu este una dintre comunele în care Direcţia de Sănătate Publică a descoperit o concentraţie dublă de nitraţi: 102 miligrame pe litru, faţă de limita admisă de 50 miligrame pe litru. Un adevărat pericol pentru cei mici.
„Este vorba despre apariţia cianozei infantile sau bolii albastre. Prezintă agitaţie, dispnee, adică tulburări de respiraţie, diaree, constipaţie, mergând până şi la convulsii”, explică dr. Luiza Căruceru, şef de Serviciu Evaluarea Factorilor de Mediu, DSPJ Constanţa .
Primăria trebuie să cumpere acum un echipament pentru reducerea nitraţilor. Costurile sunt însă imense.
„Sunt 33.000 de lei. (Şi bugetul Primăriei pe anul acesta?) Şi bugetul primăriei... suma alocată prin Hotărâre de Guvern a fost de 4.000 de lei. (Pe tot anul?). Pe tot anul!”, spune Irina Dorinela, primar Saraiu.
Bani care nu acoperă nici măcar factura la electricitate. Singura soluţie rămâne apa îmbuteliată.
„Pentru copiii mici avem apă plată, însă, deocamdată, nu au fost solicitări”, adaugă primarul.
Şi asta din cauza faptului că oamenii din Saraiu, în ciuda faptului că au fost avertizaţi de pericol spun că nu există nicio problemă.
„Apa-i bună! Toată lumea bea apă de aici. Cum, nu?”
„Foarte bună...pentru noi şi pentru copii. Nu am avut nicio problemă”
„Noi folosim, de la robinet bem şi nu este...nu s-a întâmplat nimica”
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, astfel de probleme sunt mai frecvente în mediul rural, acolo unde pânza freatică este la suprafaţă şi nu există un sistem centralizat pentru evacuarea apei uzate.