Oamenii se plimbă ca pe bulevard în spitalul judeţean Craiova. Din saloane şi până în secţiile de Terapie Intensivă, nicio o uşă nu stă închisă în faţa rudelor bolnavilor. Mai mult, nici paznicii nu fac nimic. Nu e de mirare că la ultimul control au fost găsite patru bacterii periculoase în secţia ATI. Firma de pază susţine că nu-i poate opri pe oameni, mulţi spun că le aduc rudelor bolnave medicamente.
Spitalul judeţean Craiova. Ora 10.00. Secţiei de terapie intensivă de la etajul 4. Holul e plin de oameni. Printre ei îşi face loc o targă cu un bolnav. Chiar o asistentă ne spune că putem sta acolo, dar să avem grijă la pază.
- O să vină băieţii de la pază şi spuneţi că "nu a putut medicul să iasă şi nu am unde sta", înţelegeţi?
- Da, da, mulţumesc, săru'mâna!
- Cu plăcere!
- Sunt cu bunica.
- Şi aveţi voie să staţi aici?
- Da.
- Cine v-a spus că aveţi voie să staţi aici?
- Dom' doctor a spus să aşteptăm aici pe hol.
„Nu intervin în niciun fel în munca doctorilor sau să-i deranjez cu ceva. Am fost aici doar când a fost nevoie de ceva și a trebuit să cumpăr de afară să aduc aici, doar de asta am stat aici.”
Conform programului de vizită, rudele au voie în spital doar între orele 15 şi 17. Cu toate astea, pe scările şi holurile spitalului e un du-te-vino continuu. Paznicul nu are niciun cuvânt de spus
Şeful lui are însă o explicaţie.
Gheorghe Dumitru, şef de obiectiv: „Când ajung pe secţie, aparţinătorii normal nu ar trebui să mai rămână pe secţie. Să iasă pe hol si să rămână acolo dacă e nevoie să mai aducă un medicament, să mai facă cumpărături pentru strictul necesar.”
Situaţia e reclamată şi de medicii din urgenţă. De multe ori, spun doctorii, oameniiii devin chiar violenţi. Săptămâna trecută, un pacient nemulţumit a făcut scandal, iar paznicul nu a intervenit.
Cristina Geormăneanu, medic primar, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova: „Colegii mei, medici sau asistenţi, au fost agresaţi de aparţinătorii care doreau să fie mai repede examinaţi.”
Reporter: Au voie aparţinătorii să intre acolo în camera de gardă?
Petre Stanciu, agent de securitate: Nu, nu în camera de gardă. Nici în monitor, nici la resuscitare nu au voie să intre peste pacienţii cu care au venit. Sunt aparţinători care intră şi la monitor şi la resuscitare...intră.”
Direcţia de Sănătate Publică a făcut controale. Doar că inspectorii săi nu au găsit niciodată nereguli.
Ştefan Popescu, purtător de cuvânt: „Colegii mei au controlat şi accesul persoanelor atunci când fac controale şi nu au găsit persoane atunci când au fost ei prezenţi acolo.”
Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: „Acele firme trebuie să asigure vegherea regulamentului de ordine interioară stabilit de către spital, apropo de orele de vizită, apropo de care sunt spaţiile în care pot sta rudele şi familiile pacienţilor internaţi acolo.”
Spitalul plăteşte anual 100 de mii de lei unei firme private de pază. Specialiştii atrag atenţia că, de multe ori, rudele pacienţilor aduc cu ei microbi care pot fi fatali bolnavilor aflaţi în stare gravă. În luna august, o întreagă secţie de terapie intensivă a fost închisă dupa ce s-au descopeit patru bacterii periculoase.