Rezidenţiat 2019. Examenul este organizat, duminică, în șase centre universitare

Data publicării:
Rezidențiat 2019. Examenul are loc duminică, 8 decembrie 2019, în șase centre universitare
Ca să nu rămână fără medici, Rafila renunță la exigența la rezidențiat. Punctajul de admitere rămâne 60%. Foto: Guliver/GettyImages

Rezidențiat 2019. Concursul în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie are loc duminică, 8 decembrie 2019. Examenul organizat de Ministerul Sănătății se va desfăşura în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, după aceeaşi metodologie.

Cea mai mare concurență se înregistrează, la nivel de țară, la medicină dentară (mai mult de patru candidați pe loc).

Concursul se desfășoară sub forma unui test-grilă, cu câte 200 de întrebări identice pentru toate centrele universitare, pe o durată de patru ore.

Punctajul minim de promovare este de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, potrivit metodologiei de concurs stabilite de Ministerul Sănătății. 

Rezidențiat 2019. Câți candidați sunt, câte locuri și ce posturi sunt disponibile

În această sesiune au depus dosarele pentru participare la concurs 8.876 tineri absolvenți ai universităților de medicină și farmacie (6.283 pentru medicină, 1.740 pentru medicină dentară, 853 pentru farmacie).

Aceștia candidează pe un număr de 4710 locuri și posturi pe cele trei domenii de pregătire (3.960 locuri și posturi la domeniul medicină, 398 medicină dentară și 256 farmacie și 96 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie - MApN, Ministerul Justiției și MAI).

În centrul universitar București, la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila vor susține concursul cei mai mulți candidați – aproximativ 36,72% din numărul total de înscriși. La București s-au înscris 2.274 candidați pentru domeniul medicină, 695 pentru medicină dentară și 290 pentru domeniul farmacie.

Lista locurilor și posturilor din rețeaua Ministerului Sănătății  este publicată pe pagina de web oficială a concursului de rezidențiat

Câte locuri sunt disponibile la nivel de țară - vezi lista aici.

Pentru posturile disponibile la nivel de țară vezi lista aici.

Rezidențiat 2019. Repartizarea candidaților pe săli în cele șase centre universitare

De asemenea, pe site-ul rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie este disponibilă repartizarea candidaților pe săli în funcție de domeniul pentru care s-au înscris:

Rezidențiat 2019 la UMF București

Rezidențiat 2019 la UMF Iași

Rezidențiat 2019 la UMF Cluj-Napoca

Rezidențiat 2019 la UMFST Târgu Mureș

Rezidențiat 2019 la UMF Craiova

Rezidențiat 2019 la UMF Timișoara

Rezidențiat 2019. Acte necesare pentru a intra în concurs

Accesul în sala de concurs de face începând cu ora 8:30.

Pentru accesul în sala de concurs, candidații se vor legitima cu buletinul/cartea de identitate sau pașaportul, documente ce trebuie să fie în termen de valabilitate.

Cetățenii străini vor avea asupra lor pașaport/act de identitate - în termen de valabilitate; acesta poate fi însoțit, după caz, de:

  • CERTIFICAT DE ÎNREGISTRARE
  • PERMIS DE ȘEDERE

Candidații sunt rugați să se asigure că vor ajunge în timp util la sala de concurs, indiferent de condițiile meteo.

Candidații care și-au schimbat numele între data înscrierii și data concursului vor avea asupra lor acte doveditoare: certificat de căsătorie, hotărâre judecătorească etc.

Orice mică inadvertență între numele înscris în actul de identitate și numele înscris pe listă va fi consemnat în procesul-verbal al sălii urmând a fi corectată după concurs, înaintea emiterii ordinului de confirmare a rezultatelor concursului.

Rezidențiat 2019. Reguli de concurs

  • În timpul concursului candidaţii nu au voie să aibă obiecte de scris de orice fel, altele decât cele date de organizatori, hârtii albe sau scris.
  • Candidaţii îşi vor strânge părul astfel încât urechile să fie vizibile, iar cei ce poartă proteze auditive
    sunt rugaţi să le scoată pe perioada celor patru ore de concurs, pentru a se evita suspiciunea de transmitere
    radio – recepție.
  • În sala de concurs nu se fumează şi nu se consumă alcool.

  • Candidaţilor le este permisă introducerea în sală a unei sticluţe cu cafea, apă/racoritoare, ciocolată, sandwichuri, biscuiţi numai cu ambalaj transparent, în cantităţi rezonabile, şi numai pentru utilizare personală.

  • Începând cu ora 9:00, cele patru tipuri de grile de răspuns (A,B,C,D) împreună cu cariocile vor fi distribuite candidaţilor. Sacii sigilaţi conţinând caietele cu întrebări vor fi aduşi la săli în jurul orei 9:30. Integritatea acestor saci va fi constatată de şeful de sală şi de trei candidaţi din sala respectivă.
  • La ora 10:00 se vor desigila sacii în toate sălile de concurs. Se vor împărţi apoi candidaţilor caietele cu întrebări, ţinându-se cont de tipul de grilă primit anterior. Din momentul în care a fost distribuit ultimul caiet începe măsurarea timpului de concurs, care este de 4 ore. Şeful de sală va nota la loc vizibil şi va informa candidaţii asupra orei de începere şi a celei de terminare a concursului (fie prin scriere pe tablă, fie pe o hârtie ce va fi afişată).

Rezidențiatul 2019, afectat de criza politică

Concursul de rezidențiat, care trebuia să se desfășoare în 17 noiembrie, a fost amânat, din cauza crizei politice dintre Guvern și Președinte. Președintele refuzase să numească un ministru interimar la Educație, iar rezidențiatul nu se putea organiza decât dacă exista un ordin comun semnat de ministrul sănătății și ministrul educației.

Președintele Klaus Iohannis a refuzat numirea unui titular la Educație pe motiv că guvernul PSD de atunci nu mai avea susținere politică (trecuse moțiunea de cenzură), cabinetul Dăncilă fusese demis și trebuia instalat un alt executiv. 

Anunțul amânării concursului a fost făcut cu circa o lună și jumătate înainte de data prevăzută și s-a transmis un nou calendar, ceea ce a generat proteste ale absolvenților în mai mai multe centre universitare din țară. Studenții și-au exprimat nemulțumirea și pentru faptul că sunt prea puține posturi scoase la concurs.

În cele din urmă, s-a găsit o soluție pentru organizarea rezidențiatului: legea a fost modificată în Parlament, astfel încât ministrul Educației să fie eliminat din procedura de organizare a concursului. Klaus Iohannis a promulgat rapid legea, astfel că examenul de rezidențiat a putut fi organizat în data de 8 decembrie.

Citiți și: Povestea unui medic din Franța, care vrea să se întoarcă în România. „Mi-au spus: Ţi s-a urât cu binele, suferi de sindromul Stockholm”

Rezidențiat 2019. Condiția pentru admitere și promisiunea noului ministru al sănătății

Între timp, la Ministerul Sănătății a ajuns un nou ministru, Victor Costache, care a anunțat că regulile nu se schimbă în timpul jocului, rezidențiatul urmând să fie susținut în data de 8 decembrie, conform noului calendar, dar a promis că niciun absolvent care va reuși la examen nu va rămâne fără post.

„Anul acesta nu schimbăm regulile în timpul jocului, dar, în condițiile în care resursa umană este deficitară căutăm soluții ca toți absolvenții care reușesc să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, să fie admiși. Urez succes tuturor participanților la concurs și îi asigur de tot suportul noii echipe a Ministerului Sănătății”, a declarat Victor Costache, ministrul sănătății.

Calendar Rezidențiat 2019

Ocuparea locurilor și a posturilor în specialitate se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu.

În perioada 17-19 decembrie 2019 se va face alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut.

Între 6-14 ianuarie 2020, viitorii rezidenți vor semna contractele individuale de muncă cu unitățile sanitare, iar între 14-16 ianuarie se va face repartiția pe clinici de pregătire.

Încadrarea în unitățile medicale ca rezidenți este prevăzută în 1 februarie 2020.

Pentru alte detalii despre concursul de rezidențiat 2019 consultați documentul de aici.

Editor: Luana Păvălucă

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
ADEVERINȚA care asigură o creștere de pensie la Mica Recalculare. Ce venituri nepermanente contează?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”