Expert în sănătate publică: Carantina va reveni. Amenzile sunt cheia pentru a convinge populația să poarte măști

Data actualizării: Data publicării:
politist local cu masca in tramvai
Foto: Poliția Locală București

România va intra din nou în carantină, crede expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș. Însă nu va mai fi vorba despre o carantină în toată țara, ci în anumite orașe sau chiar județe, unde numărul de cazuri de infectări cu noul coronavirus va înregistra o creștere semnificativă. De asemenea, specialistul atrage atenția asupra nerespectării regulilor impuse de autorități, comportament ce duce, spune el, către o transmitere mult mai accentuată a noului virus. Prin urmare, Răzvan Cherecheș afirmă că autoritățile ar trebui să dea amenzi usturătoare cu consecvență. Acum, această atitudine este împiedicată de contextul electoral, a explicat la Digi24 Răzvan Cherecheș, profesor în SUA și la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.

Abia peste o săptămână se va vedea efectul deschiderii școlilor și este de așteptat o creștere mult mai accentuată a cazurilor, spune profesorul. El consideră că măsurile luate au fost potrivite, dar din nefericire nu s-au impus suficient de ferm.

Pandemie afectată electoral

„În continuare nu se dau amenzi pentru nepurtarea măștii în spațiile publice (...), poliția e prezentă, dar nu dă amenzi, dă avertismente în cel mai bun caz, pentru că, nu-i așa, amenzile ar afecta intenția de vot și în momentul de față, din perspectiva mea, prioritatea guvernului este mai degrabă votul de la sfârșitul săptămânii decât siguranța cetățenilor. Altfel, s-ar da amenzi continuu, ceea ce ar duce la purtarea măștii, ceea ce ar crește siguranța cetățenilor”, a declarat Răzvan Cherecheș la Digi24.

Abia după momentul alegerilor se va descoperi brusc că avem o situație gravă, că rata de transmisibilitate este mare și vor începe să ia măsuri mai drastice, a completat el, subliniind că această situație se întâlnește în toate țările în care sunt alegeri și unde măsurile nu sunt suficient de drastice.

Vom ajunge din nou la un „lockdown”

„Din nefericire, măsura care este la îndemâna noastră este izolarea socială și părerea mea este că se va trece la izolare socială pe regiuni, pe județe, pe orașe, acolo unde rata de pozitivare este mare. Vom ajunge din nou la un lockdown, nu am nici mai mică îndoială aici, pentru că nu se iau măsurile potrivite în continuare, nu se poartă măști în spațiile publice, rata de transmitere crește, scad temperaturile, ceea ce face ca oamenii să petreacă mai mult timp înăuntru și de aceea avem sezonalitatea gripei. Gripa nu se transmite din cauza faptului că e mai frig, la fel și coronavirusul, ci din cauză că oamenii petrec mai mult timp înăuntru, fără măști”, a punctat expertul. El crede că în momentul în care vor începe ploile și frigul și oamenii vor sta mai mult în spații închise se va înregistra un vârf al „dinților de fierăstrău” ce caracterizează în prezent situația epidemiologică din România.

„Din perspectiva unui expert în sănătate publică, cea mai bună măsură este lockdown-ul”, a afirmat Răzvan Cherecheș.

„Noi avem 91 de infecții la 100.000 de oameni la nivel de țară, în Melbourne, în momentul în care au ajuns la 60, au trecut la lockdown. Noi încă suntem relaxați pentru că avem alegeri, nu pentru că rata de infecție nu ne solicită măsuri mai drastice. De aceea spun că după alegeri trebuie să ne așteptăm la măsuri mai drastice. Nu avem de ales, rata de infecție crește continuu”, a arătat expertul în sănătate publică.

Pentru unii, măsurile trebuie să fie clare: amendă, amendă, amendă

El crede că sancțiunile și o campanie de convingere a populației trebuie să se completeze reciproc. „Suntem exact într-o situație ca și cu purtarea centurii de siguranță. Dacă li se explică cetățenilor că purtarea centurii de siguranță salvează viața în 50 la sută din situații, vor fi cetățeni care își pun centura de siguranță disciplinați, pentru că înțeleg riscurile la care se expun. Alții vor purta centura de siguranță doar pentru că riscă să primească o amendă. Exact la fel și aici: vom avea cetățeni care, dacă este comunicat în mod clar și este o campanie continuă de comunicare vizavi de cum poți să te protejezi, ce poți să faci, vor fi responsabili, vor purta mască, vor păstra distanța față de ceilalți, se vor spăla și se vor dezinfecta pe mâini. În timp ce pentru alții măsurile trebuie să fie clare: amendă, amendă, amendă. Dar trebuie luate ambele măsuri”, a explicat Răzvan Cherecheș.

„Vă spun ce aș face eu dacă aș fi politician și aș încerca să fiu ales, dar în același timp să protejez și populația: a doua zi după ce aș fi ales, aș începe să dau amenzi rău de tot pentru nepurtarea măștii. Timp de o săptămână. Să sperii populația. După care aș spune: situația este sub control, cum spun ei și acum, deși toate numerele spun ceva complet diferit. Și pe urmă, iar aș începe să trag mâța de coadă până la alegerile din decembrie și aș spera că situația nu se agravează”, a arătat expertul. 

Cât de adecvat e „modelul suedez”

„Noi acum plătim costurile pentru că de 20 de ani nu se mai face educație pentru sănătate în școli și avem o populație care este needucată în ceea ce privește măsurile de igienă elementare”, a adăugat expertul.

„Toată lumea spune că în Suedia uite ce bine au ajuns! Da, dar acolo au o populație disciplinată, educată și care păstrează distanța socială, pentru că au o cultură diferită. Noi suntem o cultură mult mai prietenoasă, mai pupăcioasă, ne îmbrățisăm mai mult, ne atingem mai mult unii pe alții, exact la fel ca italienii, de aceea riscul de transmitere este mai mare”, a spus profesorul universitar. „Părerea mea este că această strategie a fost adecvată pentru cultura și nivelul lor de educație”, a mai spus Răzvan Cherecheș în legătură cu „modelul suedez”.

El a amintit că deja de acum cinci ani principala problemă socială a suedezilor era singurătatea bătrânilor. Când a venit pandemia, această singurătate de fapt i-a protejat, pentru că era un gol social în jurul lor. Pe de altă parte, „ei și-au aglomerat mortalitatea pe o perioadă mai scurtă, în timp ce la noi continuă să se moară”, a comentat expertul la observația că totuși suedezii au înregistrat rate mari de mortalitate, mai ales în rândul bătrânilor din azile.

Nu vom scăpa de acest virus

„Trebuie să fim conștienți: chiar dacă va ieși vaccinul, nu vom putea proteja toată populația, cu acest virus vom continua să trăim pe o perioadă lungă de timp. La șase luni, un an, probabil va trebui să ne revaccinăm. Virusul va continua să existe în populația nevaccinată. Deci, nu vom scăpa de acest virus, e aici să stea. De aceea, din acest punct de vedere, abordarea suedezilor a fost un pragmatică, în care au spus: OK, facem imunitate de grup, plătim acum un cost mai mare. Iar abordarea lor este una de responsabilitate individuală: dacă sunteți vulnerabili, vaccinați-vă”, a adăugat expertul.

Scenariile pentru școli, învățământul hibrid sunt măsuri bune, dar ecranele de plexiglas sunt „o idee nefericită”, o măsură mai degrabă cosmetică. În unele școli o să vedem explozie de cazuri, în alte școli va fi OK, în funcție de cât s-au implicat conducerile respectivelor școli și cât au luat în serios recomandările. Școlile ar fi trebuit să primească protocoale și scenarii clare, ca să aibă timp de răspuns, a comentat expertul.

În ceea ce privește alegerile, scrutinul în sine nu prezintă niciun risc, dacă se respectă regulile, e ca și cum ai merge la cumpărături: porți masca, păstrezi distanța. „Nimeni nu intră în cabina de vot și începe să-și lingă degetele dându-și jos masca. Ai ieșit din cabina de vot, îți dezinfectezi mâinile. E așa de simplu”, a arătat Cherecheș.

Știrile false, cel mai mare impact negativ

El spune că cea mai bună măsură luată până acum a fost purtarea măștii, iar ce a afectat masiv transmiterea virusului a fost campania falsă de pe internet, care nu a fost contrabalansată cum trebuie de canalele oficiale. Trebuia să fie o campanie de informare continuă și persistentă. Campaniile de știri false au avut cel mai mare efect negativ, este de părere Răzvan Cherecheș.

Mitingurile ca cel de sâmbătă din Piața Universității sunt posibile pentru că nu există consecințe. Dacă s-ar fi dat amenzi usturătoare, n-am fi văzut acest gen de distribuire masivă a informațiilor, spune Răzvan Cherecheș. El a făcut un calcul și a arătat că dacă zece persoane erau infectate la un astfel de miting, infecția riscă să se propage ulterior la sute sau chiar mii de persoane.

Restaurantele vor ajunge să fie închise din nou

Dintre măsurile de relaxare luate până acum, deschiderea restaurantelor este cea mai riscantă, consideră expertul. „Reprezintă un risc masiv. Soluția nu era deschiderea restaurantelor, era sprijin pentru restaurante, un program de sprijin finanțat de stat, oferit pe termen lung, pentru că în momentul în care oamenii mănâncă și sunt în același spațiu, riscul de infecție crește masiv, crește de multe ori. Asta nu a fost o măsură bazată pe dovezi, a fost o măsură pur politică, pur ca să mulțumească industria HoReCa. Vor ajunge să fie închise din nou în momentul în care va crește numărul. Trebuie găsită o soluție pe termen lung, nu închidere-deschidere, în care greutatea rămâne tot pe operatorii privați”, a mai spus Răzvan Cherecheș.

Primele restricții vor fi exact ca data trecută: închiderea restaurantelor, închiderea școlilor și restricționarea mișcării populației în locurile aglomerate: malluri, cluburi, orice fel de spațiu public, orice fel de manifestare, a arătat profesorul universitar.

Urmăriți-i toate observațiile în materialul video de mai jos: 

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri