E anchetă la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, după moartea unui pacient despre care managerul unităţii spune că nici nu ar fi trebuit să fie transferat acolo. Avea arsuri mult prea grave pentru dotările secţiei în care a fost internat. "În Bucureşti nu mai era niciun loc disponibil", e explicaţia venită de la Ministerul Sănătăţii.
Pe 28 septembrie, un bărbat din Bistriţa Năsăud a ajuns la Spitalul Spiridon din Iaşi cu arsuri pe mai mult de jumătate din suprafaţa corpului. Medicii au făcut eforturi uriaşe, dar n-au reuşit să-l ţină în viaţă. Şefii spitalului spun că acest pacient nu ar fi trebuit internat aici de la bun început.
Ioan Bîrliba, managerul Spitalului Sfântul Spiridon: „O să fac şi eu o anchetă internă să văd cine a dispus peste capul managerului. Dacă şi-au asumat medicii lucrul acesta sau altă persoană şi-a asumat, probabil că trebuie să şi răspundă pentru această asumare”.
Această clincă are 15 paturi de arsuri, are o reanimare de categoria întâi, e spital de urgenţă multidisciplinar şi are chirurgi plasticieni
Conform protocolului încheiat acum doi ani între Ministerul Sănătăţii şi Spitalul Sfântul Spiridon în unitatea medicală de la Iaşi pot fi trataţi doar pacienţi care au arsuri pe o suprafaţă mai mică de 20% din corp. Pentru cazurile mai grave nu există condiţii.
Cu toate acestea, ieri a fost transferată de la Galaţi o femeie care arsuri pe 25 la sută din corp.
Dr. Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon Iaşi: „În ceea ce priveşte competenţa echipei de aici, ea este una de nivel înalt, de nivel universitar, putând îngriji pacienţi în stare foarte critică. În privinţa clinicii, ea este într-o locaţie temporară.”
Clinica de Chirurgie reparatorie şi arsuri funcţionează la spitalul Sfântul Spiridon din 2014, când a fost închis Spitalul de Urgenţe din Iaşi. Pacienţii cu arsuri grave vor fi trataţi într-o clădire care e în acest moment în curs de reabilitare. Lucrările ar urma să fie gata până la finalul anului.