S-au înregistrat 6,55 de milioane de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 7 zile, un nou record absolut de când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat începutul pandemiei în martie 2020, potrivit AFP. În același timp, OMS a avertizat că Omicron prezintă un risc „foarte mare” și că ar putea să copleșească sistemele sanitare naționale, scrie France24.
Varianta super-contagioasă a depășit recorduri în mai multe țări în perioada 22-28 decembrie, numărul de infectări noi crescând cu 37% față de cele șapte zile anterioare perioadei monitorizate de AFP.
Noul val al pandemiei, cel mai grav de până acum din Europa, a forțat guvernele lumii să facă manevre de echilibristică între impunerea de noi restricții și nevoia de a menține economia și societatea deschise, la doi ani după ce a apărut virusul, în finalul anului 2019.
Mai multe țări au avertizat deja că numărul de infectări și spitalizări ar putea să explodeze după perioada de sărbători, oferind o imagine sumbră a viitorului lumii care se îndreaptă spre al treilea an de pandemie.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Studiile experților din domeniul sănătății arată că Omicron, care a devenit între timp varianta dominantă în mai multe țări, prezintă un risc mai mic de spitalizare decât tulpina Delta, dar OMS îndeamnă la prudență.
„Riscul general al noii variante Omicron rămâne foarte ridicat”, a precizat organizația internațională. „Probele arată cu consecvență că varianta Omicron are un avantaj de răspândire față de Delta, cu un timp de dublare (a numărului de infectări) de două sau trei zile.”
Mai bine de 5,4 milioane de oameni din lumea întreagă au murit de COVID-19, dar numărul de decese a scăzut până la o medie de 6.450 de cazuri pe zi în ultima săptămână – cea mai scăzută rată din octombrie 2020 și până în prezent, a informat AFP.
OMS avertizează că va urma un „tsunami de cazuri” de COVID-19 din cauza suprapunerii variantelor Delta și Omicron
Circulaţia simultană a variantelor Delta şi Omicron ale noului coronavirus produc un „tsunami de cazuri”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, transmite Reuters.
„Delta şi Omicrom sunt în prezent nişte ameninţări gemene care împing cazurile spre numere record, ajungându-se la creşteri ale numărului de pacienţi care necesită spitalizare şi numărului de decese”, a declarat directorul general. „Sunt foarte îngrijorat că (varianta) Omicron, care este foarte transmisibilă şi se răspândeşte în acelaşi timp cu Delta, va conduce la un tsunami de cazuri”, a mai spus șeful OMS.
Conform lui Ghebreyesus, OMS susţine necesitatea ca fiecare ţară să ajungă la un nivel de acoperire vaccinală de 70% până la jumătatea anului 2022, ceea ce ar contribui la stoparea fazei acute a pandemiei, scrie Agerpres.
Peste 281 de milioane de persoane din întreaga lume au fost raportate de atunci ca infectate, iar peste 5 milioane au murit, conform unui bilanţ Reuters.
Europa pregătește noi restricții de combatere a răspândirii variantei Omicron
În ciuda simptomelor mai blânde, dezvoltarea și răspândirea tulpinii Omicron „va genera un număr mare de spitalizări, în special în rândul celor nevaccinați”, a avertizat OMS Europa. Bloomberg informează că Omicron este de 70 de ori mai contagioasă decât varianta Delta.
În ultimele șapte zile, s-au înregistrat 3,5 milioane de cazuri în Europa. Marea Britanie, Franța, Grecia și Portugalia au raportat recorduri de infectări zilnice.
În Franța, miercuri, au fost extinse restricțiile, cluburile de noapte urmând să rămână închise pentru următoarele trei săptămâni. Va fi oferit ajutor financiar pentru a atenua pierderile susținute în perioada de Crăciun și de Anul Nou.
Parlamentarii francezi au început de miercuri să dezbată posibilitatea introducerii unei noi legi prin care doar cei vaccinați vor mai putea intra în restaurante, sălile de cinema, muzee și alte spații publice. În acest fel, cei care au test negativ, dar nu sunt vaccinați nu ar mai putea accesa aceste locuri.
Germania, cea mai mare economie a Europei, a interzis accesul suporterilor pe stadioane și a închis cluburile de noapte. Adunările private sunt limitate la 10 persoane vaccinate și la două familii, acolo unde este prezentă cel puțin o persoană nevaccinată.
Capitala Mexicului anulează festivitățile de Revelion, iar China impune un nou lockdown drastic
În efortul de a menține politica de eliminare completă a COVID-19, poliția din China a recurs din nou la un obicei care a fost interzis: a defilat pe străzile orașului Jingxi cu patru oameni care sunt suspectați că au încălcat regulile anti-COVID-19.
Răspândirea coronavirsului a dus la perturbarea zborurilor din perioada sărbătorilor, cu mii de zboruri anulate în toată lumea. Finlanda a anunțat marți că va interzice străinilor nevaccinați să intre în țară.
Nici competițiile sportive nu au fost ocolite de noul val de infectări.
Prima ligă de fotbal din Marea Britanie se confruntă cu un număr record de cazuri de COVID-19, în timp ce China a impus un nou lockdown strict care va afecta milioane de oameni, în încercarea de a limita răspândirea variantei Delta înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing.
Primarul din Mexico City a anulat festivitatea de Revelion, o măsură preventivă luată în urma creșterii cazurilor de COVID-19. Locuitorii New York-ului au celebrat Ziua „Călătorie Sprâncenată” („Good Riddance Day”), prin care au dat foc unor bucăți de hârtie care reprezentau cele mai urâte amintiri ale anului 2021.
„Vreau să scap de Covid și de carantine așa încât copiii mei să fie din nou normali, să își vadă prietenii, să iasă din nou afară și să fie sociali”, a spus un profesor care a luat parte la sărbătoare.
SUA a scurtat timpul de izolare pentru oamenii care testează pozitiv pentru COVID-19, ceea ce le va permite să se întoarcă la muncă mai repede și, astfel, s-ar putea evita închiderea școlilor și perturbarea lanțului de aprovizionare, mai informează Bloomberg.
Editor : Raul Nețoiu