Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care vizează cele trei zile nereglementate ce urmează expirării stării de urgență. Prin OUG se dă și definiția stării de alertă, a anunțat ministrul de Interne, Marcel Vela, după ședința Executivului. De altfel, la ora 20.00 începe ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, a cărui conducere a fost asumată de premierul Ludovic Orban.
„Obiectivul pentru care acesta a fost instituit (decretul pentru starea de urență, n.r.), de refacere a stării de normalitate provizorie, trebuie urmărit în continuare, dat fiind că pericolul de răspândire a noului coronavirus există în continuare. Astfel, prin prezentul proiect de act normativ propunem modificarea unor acte normative un incidență în domeniul managementului situațiilor de urgență și al protecției civile, cum sunt OUG 21 / 2004, respectiv OUG 1 / 2014”, a spus ministrul de Interne.
Potrivit documentului adoptat de Guvern, starea de alertă e definită ca „răspunsul la o situație de urgență, de amploare și intensitate deosebită, determinate de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar. proporționale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia și necesare pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor iminente la adresa vieții, sănătății persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale și culturale importante ori a proprietății”.
De asemenea, în OUG adoptată joi se reglează mecanismul de declarare, prelungire și încetare a stării de alertă la nivel local, județean sau național, prin hotărâri ale comitetelor pentru situații de urgență.
„S-au stabilit și criteriile care trebuie analizate pentru fundamentarea unor astfel de decizii, precum amploarea, densitatea și infrastructura existentă în zonă. Sunt aduse clarificări în ceea ce privește conținutul hotărârilor comitetelor pentru situații de urgență, care trebuie să cuprindă inclusiv măsuri pentru creșterea capacității de răspuns, asigurarea rezilienței comunităților și diminuarea impactului tipurilor de risc, condițiile concrete de aplicare a acestor hotărâri și destinatarii măsurilor”, a spus Vela.
Ministrul a anunțat și schimbarea numelui Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență în Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Acesta va funcționa sub conducerea primului ministru, care va avea calitate de președinte. Comitetul va avea trei vicepreședinți: ministrul Afacerilor Interne, ministrul Lucrărilor Publice și secretarul de stat șef al Departamentului pentru Situații de Urgență. Au fost incluși ca membri în Comitetul Național și inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și directorul general al Direcției Generale de Management Operațional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de Guvern, că astăzi va fi declarată starea de alertă, iar comitetul „va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor”.
„Acestea vor avea caracter de obligativitatea și ele vor fi stabilite în baza OUG 21 care stabilește starea de alertă. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem față provocării generate de această epidemie”, a spus Ludovic Orban.