T. Băsescu, la Digi24: Preşedintele ar trebui să aibă dreptul de a ataca OUG. Nu CSM, nu Înalta Curte
Fostul preşedintre Traian Băsescu a făcut o analiză a temelor pentru referendumul din 26 mai, aşa cum au fost anunţate de Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, temele de la referendumul din 26 mai: Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție; Interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
Totodată, șeful statului a atacat PSD și a solicitat Guvernului să nu mai adopte vreo ordonanță de urgență în domeniul justiției și politicii penale.
„Pentru cele două teme nu ştiu cum vor fi create întrebările dacă tema se menţine”, a spus Traian Băsescu.
"Prima temă – despre introducerea în legislaţie a interdicţiei de a se da amnistie şi graţiere pentru corupţie – cred că e extrem de dificil să găsesti o întrebare aici.
Ceri poporului să spună dacă e de acord să nu se dea amnistie şi graţiere pentru cei acuzaţi de corpţie, dar pe de o parte e neconstituţional, pentru că se creează tratament diferit pentru o parte din cei condamnaţi. Pe de altă parte nu eşti de acord cu graţierea şi amniestirea celor cu acte de corupţie, deşi unii sunt la mica corupţie.
Deci, un medic prins cu 600 de lei, condamnat, nu poate primi graţiere, în timp ce un violator sau un tâlhar pot primi, un criminal, pedofil pot primi.
Trebuie multă atenţie, e pripit anunţat", a explicat Băsescu.
Fostul preşedinte a spus că, având în vederea vastitatea celei de-a doua teme anunţate de Klaus Iohannis, pot fi şi trei întrebări la referendumul din 26 mai.
„A doua temă este legată de interzicerea emiterii de OUG pentru infracţiuni, pedepse şi organizare judecătorească.
Practic, prima parte a temei seamănă cu prima întrebare, dar interzicerea emiterii de OUG pentru infracţiuni şi pedepse, vedem că în Constituţie se spune pentru ce nu se pot da OUG. Este vorba de art. 115 alineatul 4, găsim toate explicaţiile. Ori, această categorie nu este introdusă în zona în care nu se pot da OUG.
Articolul 115, alineatul 6 spune că OUG nu se pot da în domeniul legii constituţionale.
Nu avem situaţia de a nu putea da OUG pentru infracţiuni şi pedepse. Asta trebuie introdusă în Constituţie ca să poată fi valabilă.
Dar avem partea cea mai dificilă pentru că se referă la tema să nu se poată da OUG. Asta poate produce mirare consilierilor preşedintelui, pentru că în Constituţie scrie că nu se pot da OUG în tema organizării judecătoreşti.
Instituţiile fundamentale sunt cele desemnate prin Constituţie şi ele sunt enumerate la articolul 126 - statutul judecătorilor, instanţele judecătoreşti şi CSM.
Deci, partea a doua a temei enunţate, să nu dai OUG cu pivire la organizarea judecătorească, este superfluu, pentru că aceste instituţii sunt în Constituţie şi prin art 115 alineatul 6, nu ai voie să dai OUG”, a arătat Traian Băsescu.
Referitor la dreptul de a ataca ordonanţele de urgenţă şi de altă instituţie decât Avocatul Poporului, Traian Băsescu a spus că ar trebui să i se dea acest drept preşedintelui.
„Nu ştiu dacă trebuie dată această atribuţiune CSM. Preşedintelui ar trebui să-i fie dat dreptul de a ataca OUG pentru că are maximă legitimitate.
Să ne ferim să mai dăm atribuţiuni bugetarilor. Politicianul se schimbă din 4 în 4, bugetarul după ce prinde putere vrea să fie veşnic.
Cred că preşedintele ar trebui să aibă dreptul de a ataca OUG, nu CSM, nu e treaba lui pentru că se bagă în legislativ şi nu e în regulă. Înalta Curte intră în aceeaşi categorie – să îşi vadă de treaba lor, au parlamentul lor, care e CSM”
".
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News