Organizarea alegerilor locale în două tururi a fost respinsă de Senat. Aceasta era o condiție pusă de mai multe partide, pentru a susține Guvernul Orban.
Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativă a USR cu 47 de voturi „împotrivă” și 33 de voturi „pentru”.
Potrivit proiectului de lege, un al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor în două tururi ar fi organizat dacă niciunul dintre candidați nu întrunejte majoritatea de voturi. Turul doi se organizează la două săptămâni de la primul tur de scrutin.
De asemenea, doar primii doi candidați în ordinea numărului de voturi intră în al doilea tur de scrutin, fiind ales primar candidatul cu cele mai multe voturi.
Potrivit proiectului, articolul 102 din legea 115/2015 se abrogă. Acesta prevede că în cazul în care situația de balotaj intervine între 2 candidați la funcția de primar sau de președinte al consiliului județean, între care urmează să se desfășoare turul al doilea de scrutin, iar unul dintre aceștia decedează, renunță sau nu mai îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a fi ales, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscripție declarându-l primar sau, după caz, președinte al consiliului județean pe celălalt candidat.
Proiectul a primit raport comun de respingere de la Comisia juridică și cea de administrație publică pe 9 octombrie 2019.
Proiectul face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaților este for decizional.
USR, ALDE, Pro România și PMP au susținut alegerea primarilor în două tururi. De altfel, PMP și USR au anunțat că aceasta este o condiție pentru a sprijini noul guvern.
Pe de altă parte, PSD și UDMR s-au pronunțat pentru un singur tur de scrutin la alegerile locale, pentru că există riscul să piardă mai multe primării.
Editor web: Monica Bonea