Guvernul din umbră. La Grivco s-au luat deciziile importante din ultimii zece ani
Era anul 2000 când Dan Voiculescu a declarat că s-a retras din afaceri crezând că poate să facă lucruri mai bune în politică. Şi totuşi, conservatorul nu a reuşit să delimiteze clar cele două domenii de interes.
Grivco a devenit locul unde au fost luate cele mai importante decizii politice din ultimii 10 ani.
În 2004, aici Traian Băsescu a perfectat cu Dan Voiculescu ceea ce şeful statului a numit ulterior ca fiind solutia imorală. Scurta coabitare intre Alianta DA si PUR i-a oferit lui Traian Băsescu posibilitatea de a numi premier din partea Alianţei PNL-PDL şi nu din partea PSD.
În 2009, Dan Voiculescu a dezvăluit că deciziile s-au definitivat în trei întâlniri.
„Îmi amintesc zilele în care Traian Băsescu cu Theodor Stolojan veneau în biroul meu de la Grivco jucând rolurile 'om bun - om rău'. Stolojan îmi făcea semne de răbdare şi calm, în timp ce Băsescu era nervos şi agitat. Când Traian Băsescu a văzut că nu sunt de acord cu propunerile lui, a avut o ieşire isterică, a dat cu pumnul în masă şi a plecat din biroul meu trântind uşa", povestea anterior Dan Voiculescu.
„Toata lumea ştia că ma duc cu caciula în mană să mai găsesc câteva voturi pentru a avea majoritate în Parlament (...)Solutie imorală am spus eu şi nici măcar nu mă adresasem lor, ci mie”, spunea Băsescu.
Trei ani mai târziu, senatorul Dan Voiculescu întocmea raportul în baza căruia a fost suspendat președintele Traian Băsescu cu votul celor 322, nu şi demis.
Pentru a veni cu o soluție la premierii propuși de Traian Băsescu, Dan Voiculescu a fost de acord ca împreună cu Crin Antonescu să-l propuna pe Klaus Iohannis pentru această poziție. Demersul lor, după cum știți, a fost sortit eșecului. Traian Băsescu a refuzat nominalizarea tocmai din cauza sprijinului dat de Dan Voiculescu.
„Eu am fost în 2009 la Grivco cu domnul Iohannis, când urma să fie prim-ministru, aşa cum am fost şi cu Crin Antonescu în 2012, să discutăm lucruri importante”, a spus premierul Victor Ponta.
"Era necesară o alianţă solidă între social-democraţi, liberali şi conservatori. O alianţă social liberală... ", spunea anterior Dan Voiculescu.
Partizan al creării unei alianțe anti-Basescu, Dan Voiculescu a reusit să-i aduca tot aici, la Grivco, pe Victor Ponta şi Crin Antonescu, pentru a perfecta detaliile pentru infiinţarea USL. Noua Uniune avea să servească pentru a doua încercare de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu.
„Ca lider de partid, trebuia sa ma asigur ca partidul e la putere si ca e in parlament.asta e rolul unui lider partid. sa-si bage partidul in parlament si in guvern”, spunea Dan Voiculescu.
Dan Voiculescu a înfiinţat Partidul Umanist în 1992, pe care, până în 2005, l-a şi condus. Până în 2000, partidul a obţinut sub 1% în alegeri. Ulterior, a intrat în Parlament cu ajutorul PSD şi a sprijinit, pe rând, mai multe Guverne. În 2005, PUR se transforma în PC. Dan Voiculescu a fost senator între 2004 şi 2007, 2008 şi 2012 şi doar şase zile în 2013.
„Îmi amintesc zilele în care Traian Băsescu cu Theodor Stolojan veneau în biroul meu de la Grivco jucând rolurile „om bun - om rău". Stolojan îmi făcea semne de răbdare şi calm, în timp ce Băsescu era nervos şi agitat. Când Traian Băsescu a văzut că nu sunt de acord cu propunerile lui, a avut o ieşire isterică, a dat cu pumnul în masă şi a plecat din biroul meu trântind uşa”, spunea Voiculescu.
"Era necesară o alianţă solidă între social-democraţi, liberali şi conservatori. O alianţă social liberală... Cu gândul ăsta mi-am terminat ziua de 7 decembrie 2009", a spus Voiculescu.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News