Ce guvern se pregătește să îi ia locul echipei Dăncilă după alegerile europarlamentare

Data actualizării: Data publicării:
Adriana Duțulescu
Adriana Duțulescu
Redactor-șef Digi24.ro
dragnea si tariceanu

Pe măsură ce se apropie data alegerilor europarlamentare - sâmbătă, 27 aprilie, începe campania electorală - devine tot mai clar că la aceste alegeri care sunt, teoretic, despre politici europene și rolul UE în bunăstarea statelor membre, se va juca, de fapt, soarta Guvernului Dăncilă și soarta rămânerii PSD la guvernare. 

Răsturnarea guvernului PSD prin vot în Parlament și instalarea unui Cabinet al Opoziției au fost discutate în culisele politice încă din 2017, după scandalul generat de OUG 13. Moțiunile de cenzură depuse de atunci până în prezent au generat speranță în rândurile Opoziției, dar orice discuție concretă despre ce fel de Executiv s-ar așeza în loc a fost oprită de orgoliile liderilor, fiecare partid revendicând-și dreptul de a decide cine ar putea fi noul prim-ministru, sau refuzând să se așeze la masa negocierilor cu foști rivali politici. 

La momentul la care în PSD a pornit în toamna anului trecut revolta împotriva lui Liviu Dragnea și se conturase un nucleu de aproximativ 40 de parlamentari social-democrați care ar fi putut să voteze o moțiune de cenzură și să răstoarne majoritatea parlamentară, discuțiile concrete despre construirea unui guvern posibil de uniune națională s-au lovit de opoziția față de participarea în continuare a PSD la formarea unui nou Executiv, dar și de opoziția față de ideea instalării unui premier cvasi-tehnocrat din anturajul lui Victor Ponta, vehiculat de fiecare dată fiind numele lui Sorin Câmpeanu. Liberalii au revendicat fără drept de apel dreptul de a nominaliza premierul, în persoana președintelui partidului, Ludovic Orban, lucru care a fost subliniat din nou nu mai departe de săptămâna trecută, chiar de către acesta. ”Cu siguranţă, după referendum şi după alegerile pentru Parlamentul European va urma o moţiune de cenzură. Nu există niciun fel de dubiu asupra acestei iniţiative. Obiectivul PNL este acela de a pune punct acestei guvernări toxice pentru România cât mai repede posibil. Sunt desemnat candidatul PNL la funcţia de premier”, a spus Ludovic Orban. 

De ce a ținut președintele PNL să marcheze din nou condiția fără de care nu se poate discuta despre un guvern anti-PSD?

Pentru că, la două zile distanță, liderii ProRomânia au preluat inițiativa negocierilor pentru demiterea guvernului Dăncilă după alegerile europarlamentare. "Eu cred că va veni din nou vremea când va trebui să ne unim toţi cei care vrem binele României, că vin, din păcate, şi vremuri mult mai grele", a spus Victor Ponta, joi, la Satu Mare. Fostul premier Mihai Tudose a lansat oficial invitațiile la discuții pentru un nou Executiv. 

Pro România va începe, săptămâna viitoare, discuţiile cu partidele de Opoziţie pentru iniţierea, după alegerile europarlamentare, a unei moţiunii de cenzură pentru a schimba Executivul, a spus vicepreşedintele Pro România, Mihai Tudose. “Un grup de lucru al partidului, format din foşti miniştri, a lucrat la o schiţă de program de guvernare, pentru că imediat după alegerile europarlamentare, dat fiind o nouă configuraţie politică, să începem demersurile pentru a schimba acest Guvern, care duce România efectiv în gard”, a afirmat fostul prim-ministru Mihai Tudose într-o conferinţă de presă. El a apreciat că PSD şi ALDE nu mai au legitimitate să fie la guvernare.

“De săptămâna viitoare vom începem discuţiile cu restul Opoziţiei, ca, după alegerile europarlamentare, când este clar că nu mai există legitimitate pentru actuala Putere. (...) Este clar că PSD plus ALDE o să aibă un scor în jur de 20 de 30 la sută. Cu acest scor este clar că nu vor avea legitimitatea să conducă ţara, deci după 27 mai facem toate demersurile să iniţiem o moţiune de cenzură să-i dăm jos şi Pro România - să vedem, într-o formulă de guvern de uniune naţională - să intre la guvernare”, a mai spus Tudose.

Întrebat dacă în acest guvern ar putea intra şi UDMR, Tudose a precizat că în toate luările de poziţie UDMR a arătat că nu este interesată să intre la guvernare.

Lucru nu în totalitate adevărat. UDMR nu este interesată în acest moment de negocieri pentru că așteaptă să vadă rezultatul alegerilor europarlamentare. Președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a anunțat deja că nu va susține la vot restructurarea pe care o va aduce în Parlament Viorica Dăncilă, și nu mai este un entuziast al asigurării majorității confortabile pentru PSD în Parlament. Dar, potrivit unor surse din conducerea UDMR, liderul maghiarilor din România nu dorește să stea la masa negocierilor cu nimeni deocamdată fără să existe clar conturată o schiță de Guvern, un program de guvernare viabil și o propunere de premier pe care să o accepte toată lumea. 

Potrivit informațiilor vehiculate în cercurile parlamentare, Kelemen Hunor nu ar dori să se negocieze nici cu Victor Ponta și nici cu Traian Băsescu, de exemplu, așa cum nici USR-PLUS nu ar dori ca din viitorul Executiv să facă parte ALDE sau ProRomânia. Un cerc vicios al orgoliilor din care ar putea câștiga exact Liviu Dragnea, care și-ar perpetua existența la guvernare. Pentru că, mai există o serie de temeri exprimate neoficial la întâlnirile politice chiar și de către Președintele Iohannis - dacă, în cazul în care s-ar reuși coagularea unui Guvern de criză format din PNL, USR-PLUS, UDMR, Pro România, sau fără Pro România, și acest guvern ar fi măcinat încă de la început de certuri și fricțiuni interne pe model CDR, iar în acest timp PSD ar avea timp să se reconstruiască în Opoziție, iar în 2020 să câștige din nou alegerile parlamentare și locale. 

Soluția ideală pentru a rezolva problema aparent fără ieșire, a fost exprimată atât de președintele PNL cât și de liderul PLUS. Dacian Cioloș a declarat săptămâna trecută că ”Ceea ce se întâmplă nu poate fi rezolvat prin discuţii. Răul trebuie tăiat de la rădăcină. Soluţii pentru Iohannis, să forţăm alegeri anticipate, Guvernul trebuie să plece... orice altă soluţie e un petic pus pe găuri care apar ici şi colo”.

Ludovic Orban a explicat și el, pentru Digi24.ro, că obiectivul principal al acestor alegeri este ”să îi batem pe pesediști, să câștigăm alegerile, pentru că asta ar echivala cu o moțiune de cenzură”. Apoi, soluția ar fi alegerile anticipate, a argumentat liderul liberalilor. Potrivit Constituţiei, la alegeri anticipate se poate ajunge doar prin dizolvarea Parlamentului, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Dizolvarea se face prin decizie a preşedintelui, după consultarea şefilor Parlamentului. Procedură extrem de complicată, care ar trebui, pentru a putea fi îndeplinită, să aibă suportul tuturor partidelor din Opoziție, pentru a reuși să respingă în Parlament două Guverne. 

Strategia anticipatelor depinde în întregime de rezultatul alegerilor europarlamentare din 26 mai. Dacă prezența la vot va fi scăzută, referendumul nu va fi validat și PSD își va conserva prima poziție cu un scor în jur de 30%, guvernarea Dragnea-Dăncilă va supraviețui până la alegerile din 2020. 

 

 

 

Partenerii noștri
Playtech
Declarația Unică 2025 vine cu o schimbare importantă. Românii care nu mai trebuie să...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Cum se va vota duminică la referendumul lui Nicușor Dan. Aproape 1,8 milioane de bucureşteni sunt aşteptaţi...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...