Boloș: În jaloanele din PNRR pentru pensii sunt elemente de reformă sensibile, cu impact mare în societate. Este necesară o regândire

Data publicării:
Marcel Boloș vorbește în studioul Digi24
Marcel Boloș a vorbit despre eliminarea facilităților fiscale pentru IT, agricultură și construcții Foto: Captură TV Digi24

Marcel Boloș a vorbit marți seara, la Digi24, despre jaloanele din PNRR care privesc pensiile. Ministrul Fondurilor Europene spune că „o regândire a acestora este necesară, fiindcă sunt anumite lucruri care dacă se aplică, înseamnă pentru cei care intră în viitor în sistemul public de pensii o scădere semnificativă a veniturilor pe care le-ar obține de pe urma pensiilor”. De asemenea, Boloș a spus că ministerul este în „discuții informale cu Comisia pentru modificarea PNRR-ului”. „În decizia de aprobare a PNRR sunt elemente de reformă destul de sensibile care privesc sistemul de pensii. Deci, jaloanele sunt cu impact destul de mare în societate”, a mai spus ministrul.

Cătălin Nunu, jurnalist Digi24: Reforma pensiilor. Luna decembrie, PNRR, avem de îndeplinit câteva criterii acolo. Două componente mai exact. Ce facem cu plafonul din PIB pentru plata pensiilor, și ce facem cu pensiile speciale? În ce situație sunteți la aceste capitole cu Comisia Europeană?

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: Avem două jaloane pe ceea ce înseamnă pensiile și sistemul de pensii. Un prim jalon, care este la sfârșitul lunii decembrie, pentru pensiile speciale, și un al doilea, care este la sfârșitul trimestrul I care se referă la reforma pensiilor.

Într-adevăr, potrivit deciziei pe care o avem, de aprobare a PNRR-ului, sunt elemente de reformă destul de sensibile care privesc sistemul de pensii. De la vârsta de pensionare, până la eliminarea unor facilități privind pensia anticipată și, desigur, avem acolo și anumite componente care țin de modul de calcul al pensiilor, deci, jaloanele sunt cu impact destul de mare în societate, și sunt destul de sensibile din acest punct de vedere.

Pe lângă faptul că în ceea ce privește Legea pensiilor speciale și pensiile speciale, acestea nu le regăsim în sistemul nostru național de pensii de serviciu sau pensii ocupaționale, care iarăși afectează un număr mare de beneficiari. Și, acolo, avem de asemenea, ca și componentă a jalonului, raționalizarea pensiilor, calculul pensiilor, și trecerea lor pe principiul contributivității.

Deci, sunt într-adevăr jaloane... un fel de cartof fierbinte al PNRR, iar în față mai avem și discuțiile informale cu Comisia, privind modificarea PNRR, deci perioada care urmează este una încărcată.

Avem pragul de 9,4% din PIB, dar în plus față de acel prag, mai avem aceste elemente de reformă pe care le-am menționat. Va trebui într-un anumit fel să le găsim soluții, sau, varianta cealaltă, de negociat cu Comisia, și arătat că avem circumstanțe obiective care ne duc spre a modifica jalonul și a-l pune într-o altă formă care să se contextualizeze cu ceea ce avem acum în situația de criză.

 

Cătălin Nunu: Ne spuneți că jalonul cu pensiile speciale s-ar putea modifica, ca și cerință?

Marcel Boloș: Dacă mandatul din partea Guvernului și a Coaliției va fi în acest sens, de negociere în aceste discuții informale cu Comisia, și de regândire a lui în funcție de situația pe care o avem acum de parcurs...

Suntem în discuțiile informale cu Comisia pentru modificarea PNRR-ului.

Trebuie să fim foarte atenți la argumente, pentru că în regulamentul Comisiei Europene se menționează aceste condiții obiective de modificare a jaloanelor și țintelor, a tuturor jaloanelor și țintelor, adică trebuie să arătăm că există cauze de natură obiectivă care fac imposibilă aplicarea jalonului. În acest fel se negociază modificarea.

În momentul de față avem o criză, o inflație care ajunge la 15% și este limpede că e nevoie de o măsură de creștere a pensiilor. Este această situație în toate țările membre ale UE, iar în acest context să zicem că avem un argument la negociere.

Vorbesc despre cei 9,4% din PIB (plafonul de 9,4% pentru pensii – n.red.), dar rețineți că mai avem în plus față de cei 9,4% din PIB și alte elemente de reformă pe care trebuie să le lămurim cu Comisia. Măsuri care afectează beneficiarii din sistemul public de pensii.

Cătălin Nunu: Dispar pensiile speciale anul acesta? Mergeți cu varianta asta la Comisia Europeană? Renunțați la ele, rămân parțial, care este decizia în Coaliție, cel puțin acum, înainte cu 2, 3 luni de momentul jalonului?

Marcel Boloș: În perioada următoare discuția aceasta o să aibă loc în Coaliție și se va lua o decizie în acest sens. Pentru acest jalon este inevitabil. Noi trebuie să punem pe masă jalonul în forma în care îl avem. Și avem mandat din partea Coaliției și a Guvernului pentru acest tip de jalon.

Cătălin Nunu: Pe ce variantă ar trebui să mergem pentru ca acest jalon să fie îndeplinit, sau ar trebui renegociat, mutat?

Marcel Boloș: Vă spuneam că depinde foarte mult de elementele de context pe care le avem în vedere. Avem această situație care este oarecum nefavorabilă pentru oameni – decreștere a prețurilor la utilități...

Cătălin Nunu: Deci, o amânare a momentului?

Marcel Boloș: N-aș putea să spun chiar o amânare, dar sigur o regândire a jalonului cred că este necesară, fiindcă sunt anumite lucruri în jalon, care dacă se aplică, înseamnă pentru cei care intră în viitor în sistemul public de pensii o scădere semnificativă a veniturilor pe care le-ar obține de pe urma pensiilor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cher dezvăluie că Tina Turner i-a cerut ajutorul pentru a-l părăsi pe Ike Turner, soțul ei abuziv: "Avea o...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
ADEVERINȚA care asigură o creștere de pensie la Mica Recalculare. Ce venituri nepermanente contează?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”