Curtea Constituţională a admis cu majoritate de voturi, o excepție de neconstituţionalitate şi a constatat că unele dispoziții din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012 sunt neconstituţionale, decizia fiind definitiv și general obligatorie. Astfel, CCR a constat că prevederile respective impun „o obligație generală de a respecta un număr nedefinit de norme, cu dificultate identificabile, și stabilesc sancțiuni contravenționale, neincriminând fapte concrete”.
Potrivit unui comunicat de presă al CCR, magistrații Curții au decis, în ședința de marți, cu majoritate de voturi, să admită excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.194 pct.37 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012, cu modificările şi completările aduse prin art. I pct. 106 din Legea 127/2014 şi prin art. I pct. 107 din Legea 155/2020, sunt neconstituţionale.
„În esenţă, Curtea a constatat că prevederile de lege supuse controlului de constituţionalitate impun o obligaţie generală de a respecta un număr nedefinit de norme, cu dificultate identificabile, şi stabilesc sancţiuni contravenţionale, neincriminând fapte concrete”, spune CCR.
Judecătorii Curții mai argumentează că aspectele sesizate mai sus conduc „la încălcarea principiilor legalităţii şi proporţionalităţii care guvernează dreptul contravenţional şi, fiind caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară, nu întrunesc exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate, fiind astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, prevăzut de art. 1 alin. (5) din Constituţie”.
Curtea a mai spus că, pentru aceleaşi argumente, a fost reținut că „imprecizia textului de lege supus controlului de constituţionalitate afectează, în consecinţă, şi garanţiile constituţionale care caracterizează dreptul la un proces echitabil, consacrat de art. 21 alin. (3) din Constituţie, inclusiv componenta sa privind dreptul la apărare”.
Editor : Ana Petrescu