Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a aprobat, joi, 260 milioane de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru reducerea infecţiilor nosocomiale din spitale. „Banii vor fi investiţi în dezvoltarea laboratoarelor de microbiologie, pentru înfiinţarea saloanelor cu un singur pat în vederea izolării pacienţilor cu infecţii grave şi pentru achiziţionarea de echipamente destinate reducerii încărcăturii microbiene în spitale”, a precizat Rafila, potrivit News.ro.
Alexandru Rafila a declarat că investiţiile în spitale reprezintă o prioritate pentru el şi pentru echipa Ministerului Sănătăţii. „Prin intermediul acestui apel de proiecte din cadrul PNRR, vom asigura dotarea corespunzătoare a laboratoarelor de microbiologie, în vederea determinării rapide a factorilor patogeni şi vom sprijini spitalele să achiziţioneze echipamente de înaltă calitate în vederea reducerii riscului de infecţii asociate actului medical. Prioritatea mea ca ministru este să asigurăm cele mai performante servicii medicale pentru cetăţeni. Sănătate pentru oameni!”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
În cadrul apelului de proiecte au fost înregistrate 212 solicitări de finanţare, iar în urma evaluării acestora, în ordinea punctajului şi în limita bugetului alocat, echipa Ministerului Sănătăţii a validat pentru finanţare 114 proiecte. „Ţinând cont de importanţa acestui segment, împreună cu echipa, am reuşit să creştem finanţarea semnificativ, de la minim 25 de spitale cât era prevăzut în PNRR, la 114”, a completat ministrul Rafila.
Ministerul Sănătăţii a menţionat că indicatorul proiectului, impus de Comisia Europeană, era de a asigura finanţarea pentru minim 25 de obiective de investiţii.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Dr. Alexandru Rogobete, a precizat că din punct de vedere tehnic, proiectul a decurs fără blocaje. „Ne-am bucurat să primim un număr atât de mare de solicitări de finanţare bine concepute, care evidenţiază nevoia acută de investiţii în unităţile sanitare publice din România. Cele 114 proiecte aprobate pentru finanţare, au fost publicate pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii, iar în cel mai scurt timp vom demara procedurile tehnice de semnare a contractelor de finanţare. Pentru reducerea întârzierilor, încurajăm toţi beneficiarii să iniţieze procedurile de achiziţie publică cu clauză suspensivă. Mulţumesc serviciului economic şi juridic din Ministerul Sănătăţii pentru promptitudinea şi implicarea în realizarea în termen a acestor proiecte”, a detaliat Rogobete.
„Amintim cele 10 miliarde de lei pentru construirea a 27 de unităţi spitaliceşti noi, peste 600 de milioane de lei pentru renovarea şi dotarea a 69 de ambulatorii de specialitate şi astăzi, dotarea a 65 de spitale cu echipamente medicale destinate reducerii infecţiilor în valoare totală de 900 de milioane de lei”, a detaliat ministrul Rafila investiţiile bazate pe fonduri din PNRR.
Editor : C.L.B.