Şeful Guvernului cere judecătorilor Curţii să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de faptul că şeful statului îşi "arogă atribuţii şi competenţe" care aparţin Guvernului, având în vedere că a decis să reprezinte el România la o reuniune a Consiliului European în care problemele de pe agendă ar fi trebuit susţinute de către Guvern.
Premierul nu contestă dreptul preşedintelui de a reprezenta România, ci modul "discreţionar şi arbitrar" în care a ales să colaboreze cu Guvernul şi Parlamentul, fără să ceară elemente de mandat şi fără să se consulte cu acestea.
Preşedintele Traian Băsescu va reprezenta România la Consiliul European de la sfârşitul acestei luni. Anunţul a fost făcut de şeful statului, în contextul în care premierul Victor Ponta i-a solicitat mandat de participare. De la pupitrul prezidenţial, Traian Băsescu i-a transmis că experienţa în problemele europene şi ordinea de zi a reuniunii sunt motivele pentru care va merge el la Bruxelles.
Este a doua oară când Curtea Constituţională este solicitată să se pronunţe pe tema reprezentării la Consiliul European.
MOTIVAREA DECIZIEI DIN IUNIE 2012 AICI
„În şedinţa din ziua de 27 iunie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.e) din Constituţia României şi al art.34 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a examinat cererea formulată de Preşedintele României privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte.
În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participa la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012.
În exercitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României, în mod expres, primului-ministru”, se arăta în comunicatul remis presei de către CC, în iunie 2012.