Sub pretextul că anchetează un caz de fraudă, în care era implicat un alt edil, falsul procuror a reuşit să afle toate datele de pe cardurile bancare ale acestora. Două dintre victime, care au rămas fără peste zece mii de lei, au depus plângere la poliţie.
Comuna Sânmartin, judeţul Harghita. Primarul şi viceprimarul au căzut în plasa escrocului care se dădea procuror DIICOT. Ascuns în spatele unei poveşti bine puse la punct, bărbatul le-a cerut edililor să-i dicteze prin telefon datele de pe carduri.
„El a povestit un caz că nu ştiu ce fraudă s-a comis şi au apărut anumite sume mari pe cardurile primarilor”, a spus Gergely Andras, primarul comunei Sânmartin. „Și, pe urmă, deci m-am gândit mult şi mi-am dat seama că nu poate să fie un procuror adevărat", a mai spus primarul.
În doar câteva minute, viceprimarul a rămas fără 9.000 de lei în cont. Deşi a reclamat imediat dispariţia banilor, poliţia spune că identificarea infractorului nu e deloc una uşoară. „Ne este foarte greu să identificăm după nişte cartele prepay. Avem prea puţine pârghii să identificăm locul din care sunt efectuate aceste apeluri. Vorbim despre infracţiunea de înşelăciune, dar şi de aceea de efectuare de operaţiuni bancare în mod fraudulos", a spus Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov.
Poliţiştii nu ştiu încă dacă e vorba de un infractor sau de mai mulţi. Un lucru este cert. Cu banii din conturile edililor s-au făcut cumpărături online. Până acum s-au identificat şapte păgubiţi, toţi primari și viceprimari. Doar doi au depus plângeri oficiale. Vestea s-a dus repede în tot judeţul.
„Borboly Csaba, colegul meu din Harghita, m-a avertizat, mi-a trimis un mesaj foarte clar cu această chestie, eu la rândul meu am scris un sms în circuitul primarilor”, a spus Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna. Un incident similar a avut loc în urmă cu câteva săptămâni în Vrancea, unde 14 primari au primit un telefon de la un aşa zis procuror DIICOT, care le cerea de asemenea datele bancare. Edilii vrânceni şi-au dat seama la timp de înşelăciune.