Percheziții la persoane bănuite că au creat conturi fictive cu nume de vedete pe Facebook
Data actualizării: Data publicării:
Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Suceava și ofițeri de poliție judiciară au efectuat, marți, cinci percheziții domiciliare în județele Neamț și Cluj, pentru prinderea unor persoane acuzate că au creat conturi fictive pe Facebook pe numele unor vedete TV cu scopul de a obține donații pentru cauze
Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, persoanele căutate de procurori au clonat conturi de Facebook ale unor personalități precum Andreea Marin, Teo Trandafir, Iulia Vântur, Rodica Popescu-Bitănescu, Stela Popescu, Sofia Vicoveanca sau Radu Vâlcan.
Conform unui comunicat al DIICOT, în perioada 2015-2016, „patru suspecți au constituit un grup infracțional organizat, în cadrul căruia au acționat în mod coordonat prin crearea de conturi fictive într-o rețea de socializare pe numele altor persoane - vedete TV, postând fotografii reale ale acestora alături de informații personale (reale sau fabricate), care, prin natura lor, au cauzat prejudicii morale și de integritate”.
„În urma introducerii datelor informatice pe rețeaua de socializare, respectiv crearea de conturi fictive pe numele persoanelor publice, membrii grupului au demarat campanii umanitare nereale, cerând sprijin financiar. Astfel, numeroase persoane au accesat respectivul cont și au purtat diverse discuții, unele dintre victime fiind convinse de veridicitatea lucrurilor expuse, transferând pe numele autorilor sume de bani prin servicii bancare de transfer rapid de bani (Western Union)”, se mai arată în comunicatul DIICOT.
Procurorii susțin că, în perioada 1 ianuarie 2015 - 2 august 2016, pe numele celor patru suspecți au fost efectuate, prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani, 360 de tranzacții de la 273 de persoane vătămate, suma totală transferată fiind în valoare de 33.853 dolari și 1.000 lei.
În urma perchezițiilor au fost găsite și ridicate șase telefoane mobile, șase cartele SIM, un card de memorie, trei carduri bancare, o unitate de calculator și 15 chitanțe de ridicarea a banilor.
Cinci persoane vor fi aduse la audieri la sediul DIICOT din Suceava.
În cazul în care nu sunteți siguri că o pagină de Facebook aparține persoanei sau instituției respective, cel mai ușor de verificat este semnul „√” într-un cerc albastru, lângă numele paginii. Acesta este un mecanism al rețelei de socializare de a înștiința utilizatorii că paginile au fost verificate.