Noul proiect privind Codurile Penale, identic cu OUG 13

Data actualizării: Data publicării:
N10 IORDACHE DEZBATERE _INQUAM_Octav_Ganea

Noul proiect de lege al Ministerului Justiției este copia fidelă a controversatei ordonanțe de urgență 13, cea care a scos sute de mii de oameni în stradă. 

Actualizare: Ministerul Justiţiei dă înapoi. „Ministerul Justiţiei nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiţiei centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la actele normative menţionate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare”.


Singura schimbare importantă din acest proiect de lege este eliminarea pragului de 200.000 de lei la acuzația de abuz în serviciu.

Pedeapsa va rămâne la fel, de maximum 3 ani. Acest lucru a fost criticat de sistemul judiciar, pe motiv că îngrădește foarte mult activitatea de cercetare a procurorilor, în sensul că nu pot fi luate mai multe măsuri preventive.

Proiectul a fost înregistrat în urmă cu puțin timp la CSM și va fi trimis către parchetele din țară.

Dimineață, ministrul Florin Iordache a anunțat că proiectul va fi pus astăzi în dezbatere publică.

„Proiectul de lege va cuprinde toate dispozițiile și toate deciziile Curții Constituționale pentru acele articole care au fost declarate neconstituționale. Și în ordonanță și în proiectul de lege se vor regăsi toate acele articole care au fost declarate neconstituționale”, a spus Florin Iordache. Ministrul a mai adăugat că „nainte de a merge cu acest proiect mai departe, toţi specialiştii vor putea avea un punct de vedere. Potrivit legii, proiectul va rămâne în dezbatere 30 de zile”.

Ce conținea OUG 13:

Denunţul se va lua în considerare doar dacă este depus în termen de şase luni. În cazul denunţurilor, reglementat în Codul de procedură penală, întrucât modificările operate au intrat deja în vigoare.

Abuzul în serviciu care cauzează un prejudiciu mai mic de 200.000 lei nu se mai pedepseşte cu închisoarea (intră în vigoare în termen de 10 zile). Mai mult, dacă anterior abuzul în serviciu se pedeapsea cu închisoare între doi și șapte ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică, OUG adoptată de Guvern prevede „pedepse cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă". Care sunt, concret, efectele? Potrivit judecătorului Cristi Danileţ, judecătorii vor trebui să închidă dosare aflate pe rol, procurorii nu mai pot deschide dosare noi, iar cei aflaţi în închisoare pentru abuz în serviciu cu prejudiciu sub plafonul de 200.000 lei trebuie eliberaţi.

Articolul modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii „nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”. Altfel spus, orice act normativ, de la ordin de ministru, decizii de primar şi până la hotărâri de Consiliu Local sau Judeţean, va putea fi adoptat fără riscul tragerii la răspundere penală a emitenţilor, indiferent de prejudiciu.

*Dacă anterior, abuzul în serviciu se pedeapsea cu închisoare între doi și șapte ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie public, OUG adoptată de Guvern prevede „pedepse cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă". Articolul modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii „nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".

Având în vedere modificarea prin care pentru noua infracţiune de abuz în serviciu a fost stabilit plafonul de 200.000 de lei, iată un exemplu concret despre cum va funcţiona acest scut pentru infractori, oferit de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi: „De exemplu, dacă un manager de spital va avea la dispoziție 3 miliarde de lei pentru a cumpăra medicamente, ar putea împărţi banii în sume mai mici şi contractele să le să le dea cui vrea - familiei, prietenilor - la preţuri supraevaluate, pentru că nu va mai putea fi cercetat”.

*Cazul conflictului de interese (modificarea intră în vigoare în termen de 10 zile). Aici este eliminată dintre beneficiarii folosului patrimonial „persoana cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură", rămânând doar funcţionarul public care comite fapta şi soţul său, rudele sau afinii până la gradul II inclusiv. „Este o dezincriminare parţială şi se vor închide dosarele, odată cu intrarea în vigoare a acestor norme. Mai sunt 10 zile”, precizează Laura Ştefan.

*Este abrogat articolul referitor la neglijenţa în serviciu (intră în vigoare în termen de 10 zile). „Aici e limpede o dezincriminare totală, dispare infracţiunea”, explică Laura Ştefan.

*Modificările aduse prin ordonanţă extind excepţiile de la favorizarea infractorului până la rudele de gradul 2 (intră în vigoare în termen de 10 zile).

*Legea graţierii (proiect trimis de Guvern Parlamentului, tot marţi seară). „Dacă adoptă exact ceea ce au publicat şi la consultarea de zilele trecute, atunci e dezastru. Practic, înseamnă ştergerea cu buretele a tuturor rezultatelor din ultimii 10 ani”, conchide Laura Ştefan.

Sub pretextul punerii în acord cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale, ei fac modificări care nu au nicio legătură cu aşa ceva. Scandaloasă este totodată atitudinea, scandalos este felul în care Guvernul instalat abia de o lună îşi prioritizează temele, iar atitudinea ministrului Justiţiei este incalificabilă”, consideră, pe final, Laura Ştefan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”