La rândul său, The Washington Post anunță că Guvernul României a adoptat marţi seara o ordonanţă de urgenţă pentru dezincriminarea abuzului în serviciu şi a dat o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în ţară. Agenția France-Presse îl citează pe președintele Iohannis, care a declarat că este o zi de doliu pentru statul de drept, care a primit o lovitură dură din partea dușmanilor justiției. Agenția de știri vorbește și despre protestele de amploare din mai multe orașe importante ale țării, dar și despre avertismentul din raportul MCV, care atrăgea atenția asupra oricăror încercări de a slăbi lupta împotriva corupției. Decizia guvernului este menită să-l scape de proces pe liderul PSD, Liviu Dragnea, arată AFP, care menționează și poziția DLAF, organismul guvernamental care asigură legătura cu Oficiul antifraudă al UE.
Reuters vede, la rândul său, decizia guvernului drept „cel mai mare pas înapoi” în privința reformelor anticorupție care s-au făcut de zece ani în România. Peste 10.000 de oameni s-au strâns în fața Guvernului, în ciuda gerului, și alți câțiva mii au manifestant în diverse orașe din România, notează Reuters. „Hoților”, „Trădătorilor” au strigat manifestanții, care au cerut și demisia Guvernului.
În varianta sa online, Euronews vorbeşte despre cel mai mare pas înapoi făcut în cadrul luptei anticorupţie din România. Cititorilor este reamintit faptul că ţara noastră este una dintre cele mai corupte din Europa şi că numeroşi politicieni sunt anchetaţi sau judecaţi pentru astfel de fapte.
Euronews: „Noul guvern de stânga al României a dezincriminat un număr de abuzuri, inclusiv unele cazuri de abuz de putere, în cel mai important pas înapoi făcut de fostul stat comunist în domeniul reformei anticorupţie, de când a aderat la Uniunea Europeană. România este unul dintre cele mai corupte state europene, cu multe cazuri de abuz de putere în domeniul administraţiei”.
Financial Times titrează: „Protestele izbucnesc în România, după manevra ce amenință eforturile anticorupție”. Cotidianul financiar pune accent pe eforturile anticorupție care s-au făcut în ultimii ani în România, în special grație DNA, care a pus sub acuzare mai mulți înalți demnitari.