Deputatul Sebastian Ghiţă s-a prezentat marţi la sediul DNA Ploieşti, unde ar fi fost citat pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat alături de fostul premier Victor Ponta. El a adus două bufniţe pe care a declarat că le-a primit de la Laura Codruţa Kovesi şi vrea să i le înapoieze pentru că a văzut ”la Vanghelie şi la Geoană, când au dat ceasurile înapoi la DNA, nu au mai avut nicio problemă”, precizând că este convins că ”nu o să-i pice bine gestul” său, dar că asta a simţit.
La intrare în sediul DNA, Ghiţă a declarat că a avut o relaţia apropiată cu procurorul şef al DNA Laura Condruţa Kovesi, spunând că i-a adus acesteia două bufniţe pe care le-a primit cadou de la ea în urmă cu mai mulţi ani, când relaţiile dintre ei erau diferite faţă de cele din prezent.
”Doamna Kovesi tot spune că nu a existat o relaţie între noi. Venind ieri la Ploieşti, mi-am adus aminte că la una dintre vizite mi-a făcut cadou nişte bufniţe. Şi pentru că suntem în dosarul cu domnul Portocală, denunţătorul vampir, denunţătoarea sexy şi Tony Blair, m-am gândit şi eu bufniţele pe care mi le-a adus cadou atunci pot să îi le dau înapoi. Că am văzut eu la Vanghelie şi la Geoană, când au dat ceasurile înapoi la DNA, nu au mai avut nicio problemă”, a spus Sebastian Ghiţă.
Parlamentarul a arătat două obiecte reprezentând două bufniţe pe care susţine că le-ar fi primit în urmă cu mai mulţi ani de la şefa DNA, iar întrebat fiind când anume i-a făcut Laura Codruţa Kovesi acest cadou, Ghiţă a spus că nu îşi mai aminteşte momentul exact.
”Erau două bufniţe lipite şi era un simbol al prieteniei şi, de vreme ce lucrurile s-au schimbat şi s-au transformat, m-am gândit să îi aduc bufniţele înapoi. (...) A venit într-o vizită şi cum te duci la om în vizită, la mine acasă. (...) Acum câţiva ani, nu mai ştiu exact ziua şi locul. Doar denunţătorii de la DNA ştiu cu precizie: acum şapte ani în data de, la ora 15.34, mă aflam pe DN 1. (...) Vreau să îi duc bufniţele să i le trimită domnul Portocală înapoi dânsei. (...) Mi le-a adus acasă şi eu i le-am adus înapoi. Dânsa ştie dacă mi le-a adus cadou sau nu. Sunt convins că nu o să-i pice bine gestul meu, dar asta simt eu, că trebuie să îi dau bufniţele înapoi”, a precizat Ghiţă.
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, are pe un dulap din spatele biroului mai multe bibelouri-bufniţă, iar în urmă cu câţiva ani ea vorbea despre această colecţie inedită. Ea spunea, în 2010, că are un coleg pasionat de astfel de obiecte şi că iniţial cumpărase bufniţele pentru a i le oferi cadou acestuia, însă aceia care le-au observat au crezut că ea este de fapt colecţionara, dăruindu-i noi "exponate".
"Am cumpărat mai multe bufniţe şi, neavând unde să le pun, le-am aşezat acolo până urma să mă întâlnesc cu colegul, după care alte persoane, văzând bufniţele, au crezut că fac colecţie. Aşa m-am trezit cu mai multe bufniţe", spunea Kovesi, adăugând că bufniţele sunt un simbol al inteligenţei.
Tot marţi, la DNA Ploieşti au fost chemaţi să dea declaraţii şi doi apropiaţi ai deputatului: Sorin Chirilă, văr al soţiei lui Sebastian Ghiţă, precum şi Ionuţ Iordăchescu, angajat al firmei Asesoft, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, despre care anchetatorii presupun că ar fi controlate prin interpuşi de către Sebastian Ghiţă.
Conform unor surse apropiate anchetei, Sorin Chirilă era împuternicit pe conturile personale ale lui Ghiţă şi deţinea funcţia de salariat asociat sau administrator în mai multe societăţi comerciale despre care anchetatorii presupun că erau controlate de Ghiţă.
Surse judiciare spun că Sebastian Ghiţă, Sorin Chirilă şi Ionuţ Iordăchescu au fost chemaţi la DNA Ploieşti pentru a fi audiaţi în dosarul în care fostul premier Victor Ponta este cercetat în legătură cu invitarea lui Tony Blair în România, în 2012.
În acest dosar, Sebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar, dar Instanţa Supremă a anulat măsura preventivă în data de 13 septembrie.
Procurorii DNA au anunţat, pe 6 septembrie, că Victor Ponta este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile într-un nou dosar penal, fiind acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.
Ulterior, pe 10 septembrie, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICC) au modificat condiţiile controlului judiciar pentru Victor Ponta, în dosarul în care fostul premier este acuzat de complicitate la spălare de bani.
Astfel, fostului premier i-a fost ridicată interdicţia de a face declaraţii în public despre dosar. Totodată, Ponta a primit permisiunea de a părăsi ţara.
Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD, susţin anchetatorii.