Senatul a adoptat marţi, cu majoritate de voturi, modificările la Legea de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului, potrivit cărora persoana care va îndeplini această funcţie va avea rang şi indemnizaţie de ministru şi pensie egală cu a judecătorilor de la Curtea Constituţională, potrivit News.ro.
Potrivit noului act normativ, iniţiat anul trecut de social-democraţii Florin Iordache şi Marian Neacşu, „funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang şi salarizare cu funcţie de ministru”.
În ceea ce priveşte pensia Avocatului Poporului, legea în noua formă prevede că acesta „beneficiază de pensie calculată şi stabilită în aceleaşi condiţii cu cea a judecătorilor Curţii Constituţionale (…) Pensia de serviciu astfel stabilită poate fi cumulată cu indemnizaţia pentru mandatul în curs de exercitare”.
Actul normativ prevede şi faptul că pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a judecătorilor de la Curtea Constituţională, iar dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, Avocatul Poporului îşi păstrează pensia aflată în plată.
La rândul lor, adjuncţii Avocatului Poporului sunt asimilaţi ca rang şi salarizare secretarilor de stat şi pot fi numiţi pentru un mandat de 5 ani care poate fi reînnoit o singură dată.
În ceea ce priveşte pensia, adjuncţii Avocatului Poporului beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din indemnizaţia brută avută în ultima lună de activitate. Aceştia se pot pensiona anticipat cu 5 ani, caz în care le scade pensia cu 1%.
Totodată, noul act normativ prevede înfiinţarea, în cadrul instituţiei Avocatului Poporului, a Mecanismului Naţional de prevenire a torturii şi a altor pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenţie. Mecanismul se organizează şi funcţionează ca structură distinctă de celelalte domenii de activitate ale Avocatului Poporului, cu autonomie funcţională, operaţională, financiară şi de personal.
Modificările aduse legii de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului au fost aprobate de plenul Senatului cu 93 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi trei abţineri. Senatul este cameră decizională în acest caz.