Valva mitrală, una dintre cele patru valve ale inimii, poate cauza probleme cum ar fi regurgitarea (în cazul prolapsului de valvă mitrală) sau stenoza mitrală (blocarea fluxului sanguin între atriul stâng și ventriculul corespunzător). Din fericire, pentru oricare dintre aceste afecțiuni, în prezent există opțiuni de tratament minim invazive, care pot repara sau înlocui valva afectată. Intervențiile se pot realiza prin proceduri chirurgicale sau prin proceduri de cardiologie intervențională, care presupun abord endovascular.
Dacă bioproteza valvulară montată suferă de restenozare sau degradare, este necesară intervenția, pentru a repara sau înlocui valva. Până recent, chirurgia reprezenta singura opțiune pentru astfel de cazuri, cu riscurile asociate intervențiilor chirurgicale la pacienții cu afecțiuni mitrale. În ultimul timp însă, cu avansul semnificativ al procedurilor endovasculare de înlocuire valvulară sau de implantare directă a unei noi valve în cea afectată – cunoscută sub denumirea de procedura „valvă în valvă”, aceste proceduri au început să fie aplicate și pentru valva mitrală.
Procedura „valvă în valvă” este indicată în special pacienților cu risc crescut, pentru care intervențiile chirurgicale nu sunt recomandate. Aceasta a fost și cazul unei paciente de 80 de ani, cu insuficiență cardiacă avansată, căreia îi fusese implantată o valvă biologică, în urmă cu 11 ani, dar care suferise o deteriorare în timp.
Pacienta a fost tratată cu succes în Centrul de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, de către o echipă de medici de elită, condusă de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară, care a realizat o astfel de procedură inovativă. Intervenția endovasculară de la SANADOR a fost realizată cu sprijinul Prof. Dr. Mauro Cassese, chirurg cardiovascular din Italia.
Intervenția a fost necesară întrucât pacienta avea o insuficiență cardiacă avansată și ar fi putut suporta o operație clasică, iar speranța ei de viață era, cel mai probabil, mai mică de șase luni, dacă nu ar fi beneficiat de acest tratament. Procedura a decurs fără incidente, printr-o puncție femurală și astfel s-a abordat valva mitrală, evitându-se operația clasică, cu sternotomie și deschiderea cutiei toracice.
Procedeul „valvă în valvă” este relativ nou și la nivel global, iar succesul intervenției în acest caz a fost posibil datorită colaborării internaționale. Pacienta a avut o recuperare rapidă, fiind transferată din terapie intensivă cardiovasculară a doua zi după procedură și a fost externată în ziua următoare.
La Spitalul Clinic SANADOR se realizează în mod regulat intervenții chirurgicale și proceduri de cardiologie intervențională care stabilesc noi standarde la nivel național. Echipa chirurgicală experimentată și supraspecializată în proceduri minim invazive efectuează inclusiv intervenții prin minitoracotomie și prin chirurgie endoscopică, dar și prin abord endovascular, în funcție de indicație.
Chirurgia cardiovasculară minim invazivă a devenit principala abordare chirurgicală pentru afecțiunile grave ale inimii și vaselor mari. Datorită progresului semnificativ înregistrat în ultimii ani în acest domeniu, în prezent, majoritatea afecțiunilor cardiovasculare pot fi tratate prin abord minim invaziv. Această metodă aduce beneficii considerabile pacienților: o recuperare rapidă, un risc redus de complicații și diminuarea semnificativă a durerii postoperatorii, ceea ce conduce la rezultate durabile pe termen lung.