Bucureştiul este printre cele mai aglomerate oraşe din lume şi în acelaşi timp şi metropola în care şoferii comit cele mai multe greşeli. Poliţiştii scriu o amendă pe minut şi tot nu reușesc să îi sancţioneze pe toţi cei care încalcă legea. La fel de adevărat este că şi pietonii contribuie la haos şi îşi pun viaţa în pericol. Un om moare la fiecare şase zile într-un accident din Capitală.
Digi24 a făcut un experiment în trafic. Reporterul Bogdan Ocnaru a parcurs câțiva kilometri pe arterele mari ale Capitalei alături de comisarul șef Ovidiu Munteanu de la Brigada Rutieră București.
„Pe ofiţer l-am rugat să spună când şi ce greşeli fac şoferii. Traseul pe care l-am ales a fost prin centru. Am trecut prin pieţele Romană şi Victoriei, am mers pe la Arcul de Triumf, dar şi pe Bulevardul Ştefan cel Mare”, a relatat reporterul Digi24.
Cele mai multe amenzi le primesc şoferii care nu semnalizează, nu se asigură, nu poartă centura sau vorbesc la telefon. În aceeaşi măsură sunt penalizaţi şi pietonii pentru că traversează pe roşu. Trecerea neregulamentară este principala cauză a accidentelor din Bucureşti.
O doamnă care conducea o maşină verde a depăşit prin stânga refugiului. Va fi pieton pentru 30 de zile. Aceasta este doar una dintre miile de greşeli pe care le fac şoferii din Bucureşti. Experimentul a durat o oră, timp în care polițistul a vorbit fără oprire. Iată ce greșeli a semnalat comisarul Ovidiu Munteanu:
„Încă un autoturism oprit pe dreapta, chiar în dreptul indicatorului de oprire interzisă”.
„Conducător auto care nu poartă centura de siguranţă.Acelaşi conducător auto schimbă banda fără să semnalizeze acest lucru. Din nou, nu semnalizează!”
„O doamnă care traversează la culoarea roşie a semaforului, în fugă pe trecerea de pietoni”.
„Pe partea dreaptă sunt conducători care au parcat în stația pentru mijloace de transport în comun. Același care nu semnalizează”.
„Un autoturism care se află în faţa noastră, o Skoda, schimbă direcţia de mers fără să semnalizeze şi să se asigure”.
„Pe partea dreaptă, maşini oprite în zona indicatorului de oprire interzisă. Acest lucru nu face decât să blocheze traficul pe banda unu de deplasare”.
„Pieton care traversează neregulamentar”.
„Doi biciclişti care au traversat intersecţia fără să se asigure”.
„Loganul nu avea voie să facă stânga acolo. Are şi folie pe geamurile din faţă.Observăm un autoturism care a virat stânga deşi nu avea voie”.
La finalul experimentului, comisarul Ovidiu Munteanu a concluzionat: „se încalcă cele mai elementare reguli de circulație”.
În fiecare an, poliţiştii din Capitală dau peste 300.0000 de amenzi. Asta înseamnă aproape o mie în fiecare zi sau o sancţiune la cel mult două minute.