Drumul profesoarei de Drept de la Universitatea din Sibiu catre ONU a început acum doi ani. Atunci, Laura Maria Craciunean a văzut un anunț pe site-ul Ministerului de Justiție, despre un post de expert independent din partea României, în cadrul prestigioasei organizaţii mondiale. S-a înscris şi, după mai multe interviuri, a fost desemnată câştigătoare.
Laura Maria Crăciunean, expert independent în Comitetul pentru Drepturile economice, sociale şi culturale: „Exigențele sunt foarte mari, provocarea profesională este importantă, să spun așa”.
Toate statele care sunt parte la Pactul Internațional cu privire la Drepturile Economice, Sociale și Culturale trebuie să prezinte, la fiecare 5 ani, conform unei programări, rapoarte. Și România a prezentat un astfel de raport. Concluziile acestuia au fost date în decembrie 2015.
Laura Maria Crăciunean: „Recomandări cu privire la bugetul, care... de fapt, la procentul, la resursele financiare pe care statul român ar trebui să le aloce educației, resurse care ar trebui să crească într-un mod consistent”.
Profesoara va participa la sesiunile de la Geneva ale comitetului din care face parte împreună cu alţi 17 experţi. Sesiunile au loc, de regulă, de trei ori pe an, cu o durată de trei săptămâni. Poziția este neremunerată. ONU acoperă cheltuielile de deplasare, cazare și întreținere pe durata sesiunilor.
Teodor Boantă, purtător de cuvânt al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu: „Este o mare bucurie pentru întreaga Universitate Lucian Blaga din Sibiu că o colegă de-a noastră a reușit să ajungă într-o funcție de asemenea importanță”.
Vestea a ajuns şi la studenți.
„E o persoană extraordinară, își face treaba ca profesor, ca lector... nimic de spus, cursurile, seminariile cu ea sunt extrem de... sunt extraordinare”.
„Chiar ne-a ajutat foarte mult și la examene, ne-a explicat, ne-a dat cursurile pe îndelete, chiar o profesoară foarte bună”.
Mandatul reprezentantei României va începe în 1 ianuarie 2017.