- Acolo e apă sub casă?
- Deci cât e de doi metri adâncime, cât vedeţi dumneavoastră, e apă aici!
- Dar nu e pericol pentru casă?
- Păi sigur că e pericol pentru casă, că vă arăt în casă pereţii.
- Sunt uzi?
- Da.
Georgeta Mateescu are 61 de ani. Femeia spune că din 1973 satul nu a mai fost inundat. Fântâna din curte şi pivniţa sunt pline de apă. „Uite! O scoateţi cu cana! Ia uite! Uitaţi-vă, nu mai avem efectiv nimic!" , arată femeia.
„Nu mai zic nimic, asta este. Dacă nu se găsește o soluție la noi în România să salveze niște oameni, că o să ne îmbolnăvim de apa asta!”, se plânge Georgeta Mateescu.
Peste 500 de familii din localitatea Zănoaga s-au trezit cu gospodăriile inundate. „Ce să facem? Asta e pedeapsă de la Dumnezeu!”, spune o bătrână.
„Nu putem să bem din ea. Ne aduce Primăria la două-trei zile de băut”, explică un localnic.
Autorităţile locale dau vina pe cele două canale de desecare din sat, care ar trebui să preia surplusul de apă. Din 1973 acestea nu au mai fost curăţate. În urmă cu o lună, autorităţile locale s-au apucat să le repare, după ce au primit de la Consiliul Judeţean Dolj 80 de mii de lei. Banii nu au ajuns, însă, pentru întreaga lucrare de decolmatare.
„Le-am săpat de o lună. Tot am lucrat pentru canale, am intervenit și pe canalul ANIF-ului până au venit și ei cu utilajele lor să intervină. Dacă nu ar fi fost aceste canale, Zănoaga era măturată și erau foarte multe probleme de a cădea și casele. Și așa există probleme, infiltrațiile sunt vizibile”, spune Iulian Cristescu, primarul comunei Leu.
Edilul comunei spune că va face un nou proiect şi va solicita mai mulţi bani de la autorităţile centrale ca să termine de curăţat celor două canale de desecare.