NATO face un pas important în parteneriatul cu Republica Moldova

Data publicării:
moldova nato

NATO nu va ajuta în mod direct Republica Moldova cu bani sau echipamente militare, va fi mai mult o formă de protecţie, pe fondul situaţiei tot mai tensionate din estul Europei. Potrivit unui oficial de rang înalt al NATO, organizaţia se va implica activ în consolidarea capacităţilor de apărare a Republicii Moldova şi va acţiona în trei direcţii foarte clare.

Pe de o parte, va oferi asistenţă legislativă în domeniul securităţii naţionale. Apoi, mai mulţi experţi ai organizaţiei vor merge în Republica Moldova şi vor ajuta la reformarea sistemului militar al ţării. Nu în ultimul rând, NATO va facilita demararea unor discuţii între oficialii moldoveni şi ţările care ar putea furniza echipament militar vecinilor noştri.

Miniştrii apărării din ţările membre vor lua joi, la Bruxelles, decizia oficială prin care NATO va trimite experţi în Republica Moldova, pentru a reforma armata, şi va mijloci relaţii cu ţările furnizoare de armament.

Viorel Cibotaru, ministrul Apărării din Republica Moldova: Este foarte important în timpuri grele - or, Republica Moldova parcurge timpuri deloc uşoare - să simţim acest sprijin al Alianţei, să simţim că nu suntem lăsaţi singuri în faţa unor riscuri. Vom vedea de ce resurse dispunem, care sunt misiunile, care sunt riscurile la care este supusă astăzi Republica Moldova şi de ce fel de forţe armate are nevoie. Dar starea actuală este departe de a fi satisfăcătoare.


Ministrul Apărării de la București promite, la rândul său, că România va sprijini Republica Moldova aşa cum a făcut-o şi până acum. „România a sprijinit Moldova în tot ceea ce înseamnă drumul euroatlantic şi sigur că şi noi, în domeniul militar, facem tot posibilul pentru a scurta acest drum”, a spus Mircea Dușa, aflat la Bruxelles.

Miniştrii Apărării din statele membre NATO analizează şi posibilitatea înfiinţării la Chişinău a unui birou al Alianţei care să fie în contact direct cu sediul central de la Bruxelles.

Şi tot pe fondul relaţiilor tot mai reci cu Rusia, Statele Unite ale Americii vor poziţiona echipamente militare în şase state: Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Bulgaria şi România. În ţara noastră vor sosi 150 de tancuri şi blindate din Germania. Ambasadorul SUA la NATO a precizat că este vorba despre echipamente pentru antrenament. Mişcările vin pe fondul ameninţărilor recente ale Rusiei.

Citiți și:

Securitatea Republicii Moldova. Dan Dungaciu: „Neutralitatea costă extrem de mult”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”